Lokalpolisområdeschefen vid polisen i Karlstad förklarar i klippet varför polisen har svårt att stoppa folk som samlas i större grupper för valborgsfirande och hoppas att alla tar sitt ansvar. Foto: SVT

Polisen vädjar inför valborg: Ta ert ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Årets valborgfirande blir inte som vanligt under den pågående coronapandemin. Polisen uppmanar nu personer att inte samlas i stora folkmassor.

De nya reglerna om max 50 personer gäller endast allmänna sammankomster, som någon arrangerat till exempel en konsert eller fotbollsmatch.  Om personer däremot träffas spontant och bildar folksamlingar kan det bli svårare för polisen att avvisa människorna från platsen.

– Vi förlitar oss på människornas eget ansvar. Om personer samlas på samma plats kommer vi vara där och ge dem rådet att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Ulrika Sundström,   biträdande lokalpolisområdeschef vid polisen i Karlstad.

Coronapandemin

Inget organiserat studentfirande

Valborg blir en allt viktigare högtid bland universitetsstudenter och vanligtvis brukar hundratals studenter samlas på Gubbholmen i Karlstad för att fira in våren, men inte i år.

– Vi måste ta vårt ansvar, det blir en annorlunda valborg i år, säger Sebastian Hardin, ordförande Karlstads elevkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet