Polisen varnar för en farlig berusningsmetod där ungdomar använder en blandning av hostmedicin och andra substanser som fått namnet ”LEAN”. Foto: SVT

Polisen varnar för livsfarlig berusningsmetod

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Karlstad går nu ut och varnar för en farlig berusningsmetod där ungdomar använder en blandning av hostmedicin och andra substanser som fått namnet ”LEAN”.

– Vi har inte själva stött på det här än, utan det är oroliga anhöriga vars barn kommit i kontakt med detta. Vi har därför valt att gå ut med det här, säger Daniel Östling, polisassistent på områdespolisgruppen i Karlstad.

”LEAN” består bland annat av receptbelagd hostmedicin och andra receptbelagda läkemedel som sedan blandas med läsk eller juice. Blandningen av dessa substanser kan vara livsfarlig och kan hämma andningsreflexen, en så kallad andningsdepression.

Fick föras till sjukhus

Två ungdomar i gymnasieåldern i Karlstad har kommit i kontakt med den här drogcocktailen på en fest. En fick föras till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Den ena ska ha tappat både syn och tal och inte kunnat gå. Hen ska även ha fått hjärtrusning och inte varit kontaktbar och fick föras med ambulans till sjukhuset. Den andra ungdomen fick lindrigare symtom och behövde inte uppsöka sjukhus. Däremot fick de anhöriga hålla koll ifall det skulle bli värre, säger Daniel Östling.

”Kan sluta andas”

Polisen vill nu varna ungdomar för den livsfarliga blandningen samt göra föräldrarna uppmärksamma på hur farligt det här är.

– I värsta fall kan man sluta andas, och hostmedicinen kan ju vem som helst ha hemma. Den är oftast lättillgänglig. Därför vill vi göra föräldrar observanta på det här, säger Daniel Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.