I ett område öster om Höljes söker polisen sedan fredagseftermiddagen en skadskjuten björn, som man varnar för är mycket uppretad och direkt farlig för allmänheten. Foto: Google Earth

Polisen varnar: Skadskjuten björn öster om Höljes

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagen gick polisen ut och varnade allmänheten för en svårt skadskjuten björn som går runt terrängen kring Nordvärmlandsleden öster om Höljes. Björnen är uppretad och mycket farlig – trots intensivt sökande har man ännu inte kunnat lokalisera djuret.

Björnen tros inte befinna sig nära något samhälle. 

– Tack och lov, utan det här ödemark. Däremot är det nära en turistled. Nordvärmlandsleden går där och det får inte finnas allmänhet där. Den här björnen är direkt livsfarlig, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson vid region Bergslagen, på lördagen.

Under lördagseftermiddagen meddelade polisen att sökandet efter den skadskjutna björnen tillfälligt pausats.

– Så nu får vi se om den ger sig till känna på annat sätt, kanske fastnar på bild i någon kamera. Man har inget spår av den i nuläget, säger Lars Hedelin.

Var på björnens kropp träffade skottet?

– I käken, så han rör ju sig helt fritt men är så klart väldigt irriterad.

Skadeskjuten i samband med björnjakten

Det var vid klockan 13.30 på fredagen som björnen sågs senast. Den hade då skjutits i samband med den pågående björnjakten, där man för Värmlands läns räkning fått tillstånd att skjuta totalt tre björnar.

Björnen sköts dock aldrig till döds vid tillfället, utan driver nu istället runt i skogen – skadskjuten och uppretad.

– Den är långt ute i skogen, och det här är väldigt svår terräng i det här området där den befinner sig, säger Lars Hedelin.

”Vill inte ha nåt folk i området”

Mot bakgrund av detta valde polisen att på fredagskvällen gå ut med en varning för den uppretade björnen. Vandringsleden bör överhuvudtaget inte beträdas i nuläget, enligt polisen.

– Det får inte bli så att folk tycker det här är spännande. Vi vill absolut inte få något folk till det här området.

Området där björnen söks är öster om Höljes, och har begränsats till Södra Havsjön i nordväst, norra änden av Örsjön i nordöst, Örsjöberget i sydost och Kvarnsjödammen i sydväst.

– Den är farlig och den är naturligtvis uppretad, säger Lars Hedelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.