Foto: SVT

Polisen: ”Vi kameraövervakar också Putte i Parken”

Publicerad

Även polisen i Värmland kommer att kameraövervaka Putte i Parken i sommar. Tidigare har arrangörerna gått ut med att de kommer att filma musikfestivalen som äger rum på Norra fältet i Karlstad i slutet av juni.

Förra året blev musikfestivalen Putte i Parken uppmärksammad när flera fall av sexuellt ofredande anmäldes till polisen i Värmland. Men sedan tog det stopp i utredningen. Orla Kristofferson menar att det finns stora problem med bevisföringen.

– Vi har inga vittnen till händelserna utan bara målsägande som ger signalement som i bevishänseende är relativt vagt, säger polisområdeschef Orla Kristoffersson.

LÄS MER: Många fall av sexuella ofredanden under festivalen

Därför kommer polisen i Värmland att montera övervakningskameror på festivalområdet i år, för att säkerställa bevismaterial i en eventuell brottsutredning. SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat att arrangören kommer att filma under festivalen, men det räcker inte, enligt polisen.

– Vi vill filma för att säkerställa att vi får tillgång till materialet vid ett eventuellt grövre brott, och framför allt att kvalitén är på den nivån att vi kan använda det vid en eventuell förundersökning, säger Orla Kristoffersson.

Finns undantag

Polisen i Värmland kommer att få låna kameraövervakningsutrustning från polisens nationella operativa avdelning, Noa. För att få utföra kameraövervakning krävs normalt ett tillstånd från länsstyrelsen, men Orla Kristoffersson berättar att det finns ett undantag i kameraövervakningslagen.

– Det ger polisen möjlighet att sätta upp fast kameraövervakning under 30 dagar i brottsförebyggande syfte om vi misstänker att det kan begås ett grövre brott, säger han.

Hur hade det gått om ni hade haft kameror på festivalen förra året?

– Nu spekulerar jag men förhoppningsvis hade vi kunnat säkerställa några av brotten som begicks så att det hade kunnat leda till åtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Putte i Parken

Mer i ämnet