Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisen Per Lundbäck om vad de stött på vid kontrollerna. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Polisen vittnar – omfattande problem på thaimassagesalonger

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem thaimassagesalonger bedriver prostitution. Den slutsatsen drar polisen efter att ha genomfört kontroller på ett stort antal salonger.

– Det är ett allvarligt samhällsproblem och en stor inkomstkälla för kriminella, konstaterar Per Lundbäck, som är ansvarig för gruppen för arbetskriminalitet inom polisregion Bergslagen.

Det finns runt 2 000 thaimassagesalonger i landet. Då polisen har fått en bild av omfattande brottslighet och prostitution på många av dessa har de, i samarbete med åtta andra myndigheter, genomfört ett antal kontroller på slumpvis utvalda salonger och konstaterat att det stämmer.

– Ännu ett problem med detta är att seriösa salonger slås ut och det bidrar till ett utnyttjande av människor, säger Per Lundbäck.

Massagesalonger har kontrollerats inom polisregion Bergslagen

21 salonger i regionen har kontrollerats, med fokus på om arbetsgivarna utnyttjar sina anställda.

Rent brottsligt har ett fall av brott mot arbetstidsavtalet och ett fall av narkotikabrott uppdagats – men väldigt många salonger präglas också av en dålig arbetsmiljö. Där kommer myndigheterna nu samarbeta för att nå ut med kunskap och information om vilka rättigheter de anställda har.

I klippet kan du höra vilka problem som förekommer på de kontrollerade salongerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.