Foto: TT Bild

Polisfacket oroade inför sommaren

Publicerad

Polisledningen i Värmland klassar semesterplaneringen som ”särskild händelse”, en åtgärd som väckt stark oro hos Polisförbundet.

– Normalt görs bara den klassningen när det är allvarliga händelser och störningar och att man klassar sommarplaneringen som särskild händelse tolkar vi som att arbetsgivaren är väldigt pressad, säger Staffan Sundgren nytillträdd ordförande för Polisförbundet i Värmland.

Vad är du orolig för?

– Jag är rädd för att det blir ansträngt, att arbetsmiljön blir för hård med fler helger, fler arbetspass och mer övertid.

Staffan Sundgren är också rädd för att man inte ska klara av det uppdrag som förväntas av polisen.

– Vissa som jobbar med annat får gå in och täcka upp i ingripandeverksamheten och det går det naturligtvis ut över annan verksamhet som medborgarlöften och andra funktioner.

”Ledningen delar oron”

Polisledningen menar att det handlar om en administrativ åtgärd för att få tillgång till alla resurser och kunna fördela och prioritera rätt kompetens på rätt ställe.

– Vi kan fördela 2 000 personer i hela Region Bergslagen istället för några hundra inom Värmland, Dalarna och Örebro för sig, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Samtidigt delar polischefen i Värmland fackets oro:

– Sommaren i Värmland kommer inte vara sämre resursmässigt än förra året, men jag håller med om att vi får satsa mer på det akuta och det kommer vara ansträngt. Jag delar deras oro att det kommer bli ansträngt. Det har ju framgått med all tydlighet den senaste tiden att vi behöver mer resurser och det verkar vara på gång.

Fler som slutar än som anställs

Sedan Polismyndigheten organiserades om till en myndighet har situationen blivit mer och mer ansträngd beskriver flera poliser som SVT talat med. Läget är så ansträngt att många väljer att sluta. Under perioden januari-mars har nio poliser slutat av andra anledningar än pension i Region Bergslagen, enligt Staffan Sundgren.

– Vi är extremt lite folk, dessutom är det fler som slutar än som anställs. Netto blir vi färre och siffran är hög om man sätter den i förhållande till att vi är extremt få personer.

Han fortsätter:

– Den har varit en kostsam förändring. Väl fungerande grupper har förändrats för att likrikta verksamheten inom hela myndigheten. Tanken är god, men det har slitit på folk. Dessutom har polisyrket halkat efter. Det är för låga löner för det tuffa jobb man gör. Det är mycket helger och få utvecklingsmöjligheter. Det har gått för långt, anser Staffan Sundgren.

”Politikernas ansvar stoppa kompetensflykt”

Facket anser att ansvaret för att stoppa kompetensflykten vilar på våra politiker. För varje erfaren polis som slutar försvinner viktig kompetens som tagit år att bygga upp. Att höja lönerna och skapa större utvecklingsmöjligheter är en väg att gå menar Staffan Sundgren. Även Lars Wirén anser att polisyrket behöver uppvärderas och han ser fram emot utlovade politiska beslut om mer resurser.

– Redan med de beslut som är tagna ökar vi med ett hundratal poliser och några av dem kommer hamna i Värmland, sedan väntar vi på ytterligare beslut som gör att det vi kan öka med ännu fler på sikt.

Ser du någon risk att ni tappar ännu fler poliser på grund av det ansträngda läget?

– Ur ett nationellt perspektiv har fler slutat de sista åren än tidigare. I Värmland är det inte samma alarmerande läge. Samtidigt vill ju jag att varje polis som slutar ska vara kvar, säger Lars Wirén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.