Polisen kommer att hålla koll vid studentbalen Foto: SVT

Poliskontroller vid studentfirande

Uppdaterad
Publicerad

Det blir samma hårda kontroller i samband med studentfirandet i Karlstad i år som förra året. Det meddelar trafikpolisen.

– Vi vill att alla ska ha en rolig kväll och att ingen kommer till skada, säger trafikpolisen Rune Atterstig.

Många glada studenter firar extra vid den traditionsenliga balen med att åka kortege genom staden och sedan komma till balen i en cabriolet eller annat lite ovanligare fordon. Gärna sittande på kanten med ett glas i hand. Men det tänker trafikpolisen även i år att i möjligaste mån sätta stopp för.

Rune Atterstig är trafikpolis i Värmland Foto: SVT

– Vi går ut och tittar och kommer att bötfälla vid behov. Vi gör detta för att ingen ska skadas utan att alla ska ha en trevlig kväll, säger Rune Atterstig, trafikpolis i Värmland.

Struntar i reglerna

Förra året fick ett 40-tal personer böter för olika trafikförseelser i samband med kortegen. Studentkåren på Karlstads största gymnasieskola – Sundsta-Älvkullegymnasiet – vill nu att polisen mer aktivt i förväg ska informera studenterna om vad som gäller.

Agnes Thyselius är ordförande för elevkåren på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad Foto: SVT

– De flesta är nog inte helt säkra på reglerna. Sedan är det en så stor dag och då kanske man tänker att man struntar i reglerna, säger Agnes Thyselius som är ordförande för elevkåren på Sundsta-Älvkullen.

Flera allvarliga olyckor

Enligt trafikpolisen hjälper det inte med tillsägelser. Så snart ekipaget svängt runt hörnet från poliskontrollen sätter sig studenterna på kanten igen. Och efter flera allvarliga olyckor runt om i Sverige de senaste åren väljer man därför att ta i med hårdhandskarna.

– Alla gånger räcker inte tillsägelser. När olyckan väl händer är det ofta tragiskt och det vill vi inte vara med om, betonar Rune Atterstig.

En tradition

De skärpta trafikreglerna gäller även studentflaken på examensdagen. Och de många böterna förra året finns fortfarande kvar i minnet hos många berättar elevkårsordföranden Agnes Thyselius.

– Ingen vill ha böter och ingen vill skada sig. Sedan är det upp till varje elev att känna om man vill ändra den här traditionen med att sitta på kanten på bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.