Yxan som användes vid det misstänkta mordet på en ung kvinna i Gräsmark i maj 2017. Foto: Polisen/SVT

Polisoperatören när ambulansen ber om assistans: ”Då får hon ju dö då”

Uppdaterad
Publicerad

När ambulans skulle åka till den svårt skadade kvinnan som hade blivit attackerad med en yxa i sitt hem i Gräsmark i maj i år fanns ingen polispatrull i närheten. SOS-operatören diskuterade med polisens operatör varpå denne svarade: ”Då får hon ju dö då, i så fall.

Det var i slutet av maj i år som den unga kvinnan attackerades av en man i sin bostad i Gräsmark utanför Sunne. Mannen slog ner kvinnan bakifrån med en yxa, och hon skadades så svårt att hon bara några dagar senare avled.

Häromveckan åtalades mannen för mord och i samband med det uppdagades det hur svårt det varit för ambulanspersonal att ta sig till platsen. En av anledningarna var att det saknades en polispatrull i området.

Yxmordet i Gräsmark

”Då får hon ju dö, i så fall”

Ambulansen vill inte åka fram då gärningsmannen är kvar på platsen – och när SOS-operatören försöker resonera med polisens operatör om hur man ska göra är denne cynisk i sitt svar:

Nej, men då får hon ju dö, i så fall. Han är lugn och sansad säger hon som pratar med honom. Men jag menar vi kan ju inte ha en polispatrull i varenda hörn för att ambulansen ska ha hjälp heller. Tyvärr”.

Skärmklipp ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Polispatrullen befann sig då i Karlstad för att hantera ett annat ärende.

”För våran patrull har ju, cirkus en och en halv timme dit, och det hinner ju hända mycket för det”.

LÄS MER: Åtalas för yxmordet i Gräsmark

– Det är klart att det inte är något bra uttalande. Men vad jag förstår ska man sätta det i relation till att medarbetaren känt sig frustrerad över att det inte gick att hitta en ledig polispatrull så fort som man önskade. Men det är inte så vi ska uttala oss över huvud taget, säger Mats Nylén som är kommunikationschef vid regionpolisområde Bergslagen.

Hur kommer ni agera med anledning av det här uttalandet?

– Chefer har pratat med den berörda medarbetaren och förklarat att det här inte är något bra uttalande. Sedan får vi förstås titta på om det här är något som ska genomgå den vanliga internutredningsrutinen.

Hur tror du allmänheten uppfattar de här uttalandena?

– Det är klart att allmänheten uppfattar det på ett negativt sätt. Polisen är ju väldigt beroende av att allmänheten har ett högt förtroende för oss och vet att vi gör ett så bra jobb som möjligt. Jag skulle önska att jag kunde säga alltid men ibland sker det uppenbart saker som inte är så bra, tyvärr. Det är bara att beklaga, säger Mats Nylén.

Dör på sjukhuset

En knapp halvtimme efter det första larmsamtalet kom ambulansen fram. Då är gärningsmannen kvar på platsen, sittandes utanför huset. Ambulansen tar hjälp av räddningstjänsten, går in i huset och påbörjar livräddande åtgärder på den skadade kvinnan.

Hon dör ett par dagar senare på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxmordet i Gräsmark

Mer i ämnet