Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presstalesperson Sophia Jiglind säger att polisen fått ett bra signalement på en misstänkt gärningsman. Foto: SVT

Polispådrag vid skolor och sjukhus i centrala Karlstad – elever inrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Fem skolor och förskolor i centrala Karlstad inrymdes idag efter att polisen fått ett larm om en beväpnad man.

– Det är elever som har sagt att de sett en beväpnad man i närheten av skolans utemiljö. Polis är på plats och eleverna är i säkerhet inomhus, säger skoldirektör Maria Källström till SVT.

Polisen fick larm om händelsen vid 11.30-tiden på fredagen. Enligt skoldirektören fick Mariebergsskolan i centrala Karlstad inrymmas, vilket innebar att lärare och elever stängde in sig och entrédörrarna låstes.

– Vi ser allvarligt på den information som inkommit. Det berör tätbebyggt område och skola, sade polisens presstalesperson vid region Bergslagen, Anders Dahlman.

Polisen: ”Söker en person”

– Vi söker en person där som vi behöver prata med, sade Anders Dahlman.

Enligt polisen är inga personer anträffade skadade. Polisen uppger att de har ett bra signalement av den misstänkta mannen.

– Vi känner inte till att det riktats något hot mot skolan, sade skoldirektör Maria Källström.

Senare under eftermiddagen kunde föräldrar hämta hem sina barn från de inrymda skolorna.

Sjukhusets alla avdelningar låses

På Centralsjukhuset i Karlstad uppmanades alla verksamheter att låsa sina dörrar. Sjukhuset gick upp i regional särskild sjukvårdsledning.

Vid 14-tiden öppnade CSK dörrarna igen och enligt SVT:s team på plats var det vid tillfället lugnt på sjukhuset. En vakt var på plats för att öppna för in- och utpasserande.

Övergår mer till utredningsfas

Strax innan klockan 15 berättade polisen att den operativa insatsen och sökandet efter person övergår mer och mer till en utredningsfas. Den eventuella akuta faran hade dämpats.

– Det är framför allt tiden som gör det. Det är över tre timmar sedan samtalet kom och vi gör bedömning området genomsökts bra, sade Anders Dahlman.

Polisen arbetar bland annat med trygghetsskapande och kommunikativa åtgärder.

– Vi vet fortfarande inte riktigt vad som skett, vi har inte fått tag på någon gärningsperson, inte gjort några beslag. Vi har inte kunnat göra den totala sammanställningen än för att sätta en brottsrubricering.

Vid 16-tiden meddelade polisen att ärendet är rubricerat som vapenbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen är på plats vid Mariebergsskolan för att undersöka läget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.