Politiker får miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska riksdagsledamöter som nu lämnar sina uppdrag, kan kvittera ut mångmiljonbelopp i ersättning trots att dom lämnar politiken.

Idag öppnade riksdagen under högtidliga former. Och på den så kallade värmlandsbänken innebär det en del förändringar. En del namn lämnar frivilligt riksdagen och andra har inte blivit omvalda. En ny vardag väntar men  fortsatt kommer de före detta riksdagsledamöterna att kunna kvittera ut väsentliga summor i ersättning, under förutsättning att de söker ersättningen och att de inte har en annan inkomst som överstiger 44 000 kr per år.

För Ann-Kristine Johanssons del, innebär det att hon till en början har rätt till 48 318 kronor/månad före skatt. Den summan minskar något med åren, men fram till hon fyller 65 har hon möjlighet att kvittera ut runt sex miljoner kronor.

Valet i Värmland

För Jan-Evert Rådhström och Erik A Eriksson är den siffran drygt 5 600 000 respektive 1 800 000 kronor.

Nina Larsson har endast rätt till ersättnning i två år och preliminärt har hon rätt till knappt 900 000 kronor.

Bengt Berg lämnade riksdagen efter 65 års ålder och har inte rätt till någon ersättning.

Ann-Kristine Johansson har suttit i riksdagen i tjugo år, men idag såg hon riksmötets öppnande hemma i soffan i Kil. Ett nytt liv börjar och Ann-Kristine planerar nu att livnära sig på sitt nystartade företag, samtidigt som hon till en början kommer att begära ersättning för sina år i riksdagen.

– Det kommer jag att göra till att börja med eftersom möjligheten finns. det handlar ju om en omställning och det är ju det jag håller på med nu, säger Ann-Kristine Johansson

För de nya namnen i riksdagen, till exempel Håkan Svenneling (V) och Runar Filper (SD), gäller de nya reglerna, som säger att man har rätt till ersättning under max två år.

Riksdagens avgångsförmåner kan delas in i två kategorier:

Inkomstgarantin – gäller för alla riksdagsledamöter som har suttit i minst tre sammanhängande år och valdes in före riksdagsvalet 2014.

Ekonomiskt omställningsstöd – gäller för de som valdes in vid riksdagsvalet 2014 och som tjänstgör i minst ett år.

Beloppen varierar beroende på ålder och hur länge man suttit i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet