Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Per-Samuel Nisser (M) och Peter Sörensen (KPL) om hur debattklimatet i muminfrågan varit. Foto: SV

Politikerna om mumindebatten: ”Har gått lite för långt”

Publicerad

Hur pratar vi egentligen med varandra i frågor där vi tycker olika? Under hösten kommer vi på SVT, i ett projekt som vi kallar ”Sverige Möts”, spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär. I Värmland har debatten stundtals varit riktigt hetsig bland annat gällande planerna på en Muminpark på friluftsområdet Skutberget strax utanför Karlstad. Andra områden där diskussionen ofta hettar till är vargen, bensinpriset och flyktingarna som kommer till Värmland.

Idag möter vi två karlstadspolitiker som är oense om planerna på en etablering av en Muminpark på friluftsområdet Skutberget i Karlstad. Frågan har i flera år skapat debatt i tidvis hård ton mellan dem som tydligast tagit ställning för eller emot.

Per-Samuel Nisser (M) kommunalrådet och Peter Sörensen (KPL), talesperson för Karlstadspartiet har ofta hamnat i luven på varandra om den planerade temaparken. Så här tänker de om varför debattklimatet blivit så hätskt.

– Olika frågor skapar engagemang, och så ska det vara, men det vi har sett de senaste åren och även i den här frågan är att tonläget blivit för högt och för irriterat. Så det har gått lite för långt, säger Per-Samuel Nisser.

Tuffare än han kunde ana

Peter Sörensen, företrädare för Karlstadspartiet som bildades just för att motarbeta en etablering av en temapark på friluftsområdet Skutberget tycker att det stundtals varit väldigt tufft att debattera frågan.

– Det har varit mycket tuffare än jag någonsin i min vildaste fantasi kunnat ana, säger han.

Hur de ser de båda på sitt eget ansvar i frågan?

– Det är klart att man ska fundera själv på vilken ton man har, men jag försöker alltid hålla mig till sakfrågan i min argumentation även om det i just den här frågan har det faktiskt blivit en personfråga, medger Per-Samuel Nisser.

Peter Sörensen konstaterar att även han stundtals medverkat till att debatten blivit irriterad.

– Jag kan nog tendera att i mina svagaste stunder bli väl konfrontatorisk, så jag har nog dragit mitt strå till stacken. Så är det nog.

---------

Sverige möts

Den här artikeln handlar om den polarisering som uppstått i frågan om en Muminpark på Skutberget i Karlstad. Det finns fler frågor som leder till en starkt polariserad debatt.

Vi tar på polariseringen i SVT:s projekt ”Sverige möts”. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer