Samtliga partier i landstinget är överens om att Värmland blir en så kallad regionkommun. Foto: SVT

Politikerna överens om värmländsk region

Publicerad

Efter valet 2018 kan Värmland komma att styras på ett helt nytt sätt. De politiska partierna är överens och nu talar allt för att det bildas en värmländsk så kallad regionkommun 1 januari 2019. Och redan nästa år blir det val till 81 platser i regionen, i stället för ett landstingsval.

– Det är viktigt för då får vi en politisk arena för de politikområden som gäller för länet Värmland, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd i Värmland.

I augusti i år ska alla detaljer vara klara.

– I länet är vi i stort sett överens. Men det finns ett antal frågor som är vattendelare och lite svårare att hantera. Det är till exempel kommunernas inflytande. Idag har kommunerna ganska stort inflytande via region Värmland, säger Tomas Riste (S), regionråd i länet.

Kan bli kollektivtrafik

Hälso- och sjukvård, kultur, folkhögskolor, satsningar på regional utveckling och infrastruktur är frågor som den nya regionkommunen ska ansvara för. Kollektivtrafiken kan eventuellt också hamna inom regionkommunens ansvarsområde.

Fredrik Larsson hoppas att han ska lyckas hålla ihop de sex partierna i det som de i landstinget kallar Värmlandssamverkan – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet -  också i ett regionfullmäktige.

Sjukvården hetast

– Vi har ett bra samarbete och har varit duktiga att jobba ihop när det gäller sjukvårdsfrågorna och jag har gott hopp om att vi ska fortsätta att jobba tillsammans också med regionala utvecklingsfrågor, säger han.

Sjukvårdsfrågorna blir troligtvis de politiskt hetaste.

– Hela landstingspolitiken är en enda stor politisk skiljelinje. Det finns väldiga diskussioner till exempel om hur man ska hantera ekonomin så de frågorna kommer att finnas kvar, säger Tomas Riste.

– Hälso- och sjukvården kommer att vara en stor och viktig fråga för människor. Sedan får vi väl se, det kanske dyker upp intressanta förslag inom kulturpolitiken eller när det gäller infrastrukturen det är ju inte orimligt, säger Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.