Vem styr egentligen i Sunne? Foto: SVT

Politisk förvirring i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Hela Sunnes partiföreträdare uttryckt att de inte hör till majoriteten kräver oppositionen nu besked om vilka som egentligen styr kommunen.

Det råder politisk förvirring i Sunne efter att Hela Sunnes Björn Gillberg, som är vice ordförande i kommunstyrelsen, gett uttryck för att partiet inte ingår i majoriteten. Partiet har sedan valet 2014 ingått i en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna och har genom samverkan fått flera nyckelposter i den politiska ledningen.

– Under fredagens budgetmöte frågade jag om majoriteten har ett färdigt budgetförslag att lägga fram. Då svarade Björn Gillberg att de inte ingår i majoriteten, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Gunilla Ingemyr (C).

Enligt Gunilla Ingemyr (C) upprepade Björn Gillberg (Hela Sunne) att partiet är i opposition under måndagskvällens kommunfullmäktigemöte. Nu ställer hon sig frågande till om ett parti som säger sig inte ingå i majoriteten ska ha de politiskt tunga poster som Hela Sunne har. De har bland annat besatt ordförandeposten i kommunfullmäktige, de innehar vice ordförandeposten i kommunstyrelsen och de håller i ordförandeklubban i bildningsutskottet.

– Det är unikt att ett parti i opposition innehar ordförandeposten i kommunfullmäktige, säger hon.

Vem styr egentligen?

Nu kräver Gunilla Ingemyr (C) raka besked från kommunstyrelsens ordförande Tobias Eriksson (S).

– Jag och medborgarna vill veta vilka som styr.

Men några raka besked kan inte Tobias Eriksson (S) ge.

– Jag blev väldigt förvånad när det här kom upp. Vi får ta tillbaka den här frågan till partiet, säger han och utesluter inte att det kan bli fråga om en omförhandling av vilka politiska poster Hela Sunne ska inneha.

– Om man är i opposition kan man inte sitta på poster som ska ingå i majoritetsstyret, konstaterar han.

– Då kan vi ifrågasätta om han ska vara kommunalråd, säger Björn Gillberg (Hela Sunne) som påpekar att den valtekniska samverkan partierna ingått fortsatt gäller.

Uppger sig vara feltolkad

När det gäller frågan om partiet gått i opposition anser Björn Gillberg (Hela Sunne) att hans uttalanden feltolkats.

– Det jag har sagt är att det verkar som om Centern och Sossarna slagit sig ihop och att vi i så fall är ett oppositionsparti. Dessutom finns det ingen majoritet i Sunne. Sverigedemokraterna är tungan på vågen, säger han.

Men uttalandena har uppenbarligen väckt ont blod hos Socialdemokraterna som Hela Sunne ingått valteknisk samverkan med.

– Olika åsikter kan man ha men det är en annan sak om man säger att man gått i opposition. Det är bekymmersamt om inte spelreglerna är klara. Stabiliteten och långsiktigheten kan bli lidande, säger Tobias Eriksson (S).

– I min värld gäller skriftliga avtal. Vi har ingått en valteknisk samverkan. Vi har inte förbundit oss att stödja varandra politiskt, kontrar Björn Gillberg (Hela Sunne).

– Det är oklart hur Sunne styrs just nu. Jag förmodar att det blir vissa byten på poster efter detta klargörande, säger Gunilla Ingemyr (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.