Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Söderberg (C) och Hans Nilsson (politisk vilde) oense om ny politisk organisation. Foto: SVT

Politisk omorganisation i Eda kritiseras av politiska vilden Hans Nilsson

Publicerad

Ett år innan valet föreslår kommunledningen i Eda en omorganisation i den politiska ledningen. Förslaget dissas helt av kommunstyrelsens vice ordförande och politiske vilden Hans Nilsson.

– Att detta sker nu är bara för att de ska bli av med mig.

Förslaget som tas upp på kommunstyrelsen i morgon innebär att vård- och stödutskottet görs om till en socialnämnd. Man vill också att hela kommunstyrelsen väljs om. Enligt kommunalrådet Johanna Söderberg (C) handlar det om att stoppa ett växande underskott.

– Vård och stöd har ett underskott på cirka tre miljoner kronor i en budget på 200 miljoner. Det är inga jättesummor men för stort för att det ska vara bra.

I våras berättade SVT Värmland om konflikten i Eda där Hans Nilsson riktade skarp kritik mot hur kommunchefen och politiker agerade när personalchefen köptes ut för 2,3 miljoner kronor utan förklaring. Nu menar han att kommunledningen ser honom som obekväm och vill bli av med honom och därför har skapat detta förslag.

”Jag kommer överklaga”

Sedan i maj är Hans Nilsson politisk vilde efter att han lämnat partiledarposten i Hela Edas lista (HEL). Nu tillhör han Sjukvårdspartiet och har fått kritik från flera håll för att han behåller sina poster bland annat som vice ordförande i kommunstyrelsen och vice ordförande i allmänna utskottet.

Kommunalrådet Johanna Söderberg hör till de som tycker att han ska lämna sina uppdrag, men hon förnekar att förslaget till ny politisk organisation har något med Hans Nilsson att göra.

Hans Nilsson kommer att överklaga beslutet som ska upp i fullmäktige den 16 augusti.

Hör de båda i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer