Hör kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) och oppositionspolitikern Christer Olsson (M) berätta om sina förlag och hur kommunen ska ha råd med både ett nytt badhus. Foto: SVT

Politisk strid om badhusbygge i Filipstad

Publicerad

Badhuset i Filipstad från 1971 ska rivas, det nya badhuset kommer kosta 197 miljoner kronor. Men hur man ska finansiera nybygget har skapat oenighet mellan den S-ledda majoriteten och oppositionen.

– Man är van att ha en simhall i Filipstad och där har vi opinionen med oss, säger Åsa Hååkman Eriksson, kommunalråd.

Filipstads badhus är i för dåligt skick och ska rivas och ersättas med ett nytt. Prislappen på det nya badhuset har beräknats till 197 miljoner kronor.

På torsdag den 14 oktober ska kommunfullmäktige fatta beslut om hur bygget ska finansieras. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill låna hela summan medan oppositionen med Moderaterna i spetsen vill låna en del och sälja av en del av kommunens skog.

Hör kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) och oppositionspolitikern Christer Olsson (M) berätta om sina förlag och hur kommunen ska ha råd med både ett nytt badhus och flera andra stora investeringar klippet ovan.

Hur viktigt är ett badhus för dig?

Pinnat inlägg

Tipsa oss!

Har du en särskild badhusberättelse att dela med dig av? Eller något missförhållande som bör se dagens ljus? Mejla till varmland@svt.se!

Tack för era svar! Nu avslutar vi chatten för den här gången, men fortsätt gärna diskussionen på annat håll.

De e en stor tillgång för mående o hälsa för alla generationer,, givet,, jaaa! /micke • Viktigt för alla generationer,,, mående o hälsa,, svar jaaa!

håkan.gustafsson • jag tycker att sunne borde ha ett eget badhus,man åker ju till Torsby,k-stad Arvika o badar,inte ok.de flesta kommuner har ju badhus,sunne är nog den enda kommun som är utan badhus.

Daniel B • Självklart att man ska satsa i Filipstad, gör man inte det så kan vi lägga ner hela kommun.

Asplund • Har sett i media att Forshaga kommuns planerade simhall är kostnadsberäknad till ca 130 Mkr och innehåller samma funktioner eller tom mer funktioner än i Filipstad för 197 Mkr hur är det möjligt och är det rätt beslut för en kommun som Filipstad?

Asplund • Vad kostar simhallarna i Hällefors, Årjäng och Forshaga och vad innehåller dem?

Fina fisken • Alla borde få möjlighet att lära sig simma och kunna välja att utföra in motion i en simhall. Önskvärt vore att varje kommun hade ett badhus, vilket borde kunna öppna upp för arbetsmöjligheter.

Il • Vansinnigt mycket pengar att lägga på en simhall det måste väl finnas olika alternativ till billigare peng. Och ska man då låna till allt nej tänk till. Filipstad är ju inte nån rikemans kommun.

Einar • Läser kommentarer om hur Karlstad ska stå badhus-kapacitet för övriga Värmland, vårt badhus betalas av skatt, vi får just nu lägga in 16 miljoner i förlust-stöd. Det kostar stora summor att bygga men driften är den stora kostnaden då ett badhus kräver stor bemanning och är dyra att värma/tema och underhålla

Henrik • En av de viktigaste institutionerna i ett modernt samhälle, besökare från nyfödd till gammal, mötesplats, rehab, utbildning, inte mycket att argumentera om egentligen.

SVT kartlägger badhusen – så ser det ut i din kommun

Filipstad: Badhuset stängt sedan 2019, nytt badhus ska byggas för 197 miljoner kronor.

Kristinehamn: Privat badhus Sannabadet där kommunen hyr in sig.

Årjäng: Badhuset är stängt sedan slutet av 2019, osäker konstruktion. Beslut om nytt badhus fattades 6 oktober.

Hammarö: Badhus på Sätterstrand, mindre renovering gjordes nyligen. Förstudie om nytt badhus pågår.

Kil: Saknar badhus, simundervisning sker i Deje och genom sommarsimskola i Kil.

Torsby: Två badhus finns, TorsbyBadet och Sysslebäcksbadet. Planer på renovering av Torsby för 24 miljoner kronor.

Arvika: En simhall, ska renoveras våren 2022.

Forshaga: Finns ett badhus i Deje, eventuella planer på renovering under 2022. Tittar på möjlighet att bygga nytt badhus för cirka 130-150 miljoner kronor.

Hagfors: Stängt sedan juli 2019 på grund av renovering.

Grums: Ett badhus, kan behöva stänga om det sker ett större haveri. En mindre utredning pågår om ett nytt badhus.

Eda: Inget badhus, simundervisning har skett i andra kommuner.

Säffle: Nytt badhus invigdes i december 2019, 50-metersbassäng.

Storfors: Liten kommunal bassäng finns, ej för allmänheten men skola och föreningar.

Munkfors: Ett litet badhus, Forsnäsbadet.

Sunne: Privatägda Sunne Spa samt en mindre kommunal utomhuspool.

Karlstad: Stängda hopptorn på Sundstabadet, Vålbergs badhus behöver renoveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.