Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med hem till familjen som sörjer pappan Pontus – hans sambo Michaela och hennes mamma Malin berättar om kampen för att få svar. Foto: SVT

Pontus dog efter fel vaccinering mot covid-19 – familjens kamp för svar

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar tidigare hade han fått Modernas covid-vaccin. Plötsligt föll Pontus Sevius, 30, ihop och dog. Sedan dess har familjen i Svanskog kämpat för att få svar och ekonomisk ersättning.

– Ett rent skämt, säger sambon Michaela Olofsson om de 30 000 kronorna i schablonersättning.

Hösten 2021 kom beskedet från Folkhälsomyndigheten: Modernas vaccin mot covid-19 skulle stoppas för alla personer födda 1991 och senare. Vaccinet ger en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Ändå var det just det stoppade vaccinet som 30-årige Pontus Sevius fick i sig när han tog sprutan i februari 2022. Några dagar senare dog Pontus. Sedan dess har hans familj sökt svar på vad som hänt, och samtidigt brottats med olika myndigheter.

Pontus fall togs upp i Kammarkollegiet

Vid fyra tillfällen har ärendet tagits upp i Kammarkollegiet, myndigheten som fungerar som statsförvaltningens försäkringsbolag. De tre första gångerna var det samma försäkringsläkare som menade att Pontus inte avlidit på grund av vaccinet.

Men den fjärde gången, med en annan försäkringsläkare, slog Kammarkollegiet fast att det var visst var Modernas vaccin mot covid-19 orsakade Pontus död.

– Det känns både bra och dåligt. Man blir glad att man får svaret på ett papper, men man blir också ledsen över situationen att det var tvunget att bli så, säger Malin Olofsson, mamma till Pontus sambo Michaela Olofsson.

Sambon och dottern får 30 000 vardera

Anhöriga kan få en schablonersättning på 30 000 kronor per person för sorg och saknad, något som Pontus familj inte tycker hjälper särskilt mycket.

– Jag tycker att det är ett rent skämt. Men det finns inga pengar i världen som kan ersätta en människa, säger Michaela Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.