Poppis med korvstoppning

Publicerad

Konsten att göra korv är ett hantverk som nästan har försvunnit efter industrialiseringen. Men den här veckan har ett gäng med matentusiaster samlats på Fryksdalens Fårfarm i Västra Ämtervik för att lära sig just detta och annat charkkunnande.

Den svenska industritillverkade korven innehåller ofta bara en begränsad mängd kött. Och det är något som fått allt fler att vilja lära sig konsten att stoppa korv med hög kvalitet.

-Det är ett stort intresse för våra charkkurser, berättar Christina Hedin, kursansvarig på Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för mathantverk.

Korven har följt människan genom kulturhistorien. det var ett enkelt sätt att förvara köttet efter slakten av ett djur, att rensa tarmar och stoppa tillbaka det man inte kunde äta upp för stunden. Varje by hade sina speciella korvsorter och kryddblandningar. det är Hushållningssällskapet i Värmland som i samarbete med Eldrimner ordnar kursen med 14 deltagare från hela landet.

-Det finns ju ingen bra korv att köpa i Sverige. Därför vill jag lära mig att göra det själv, säger en av kursdeltagarna Stefan Novellino från Järna.

Kursens lärare har hämtats från Tyskland. Inte så konstigt kanske, för hela vår korvkultur är ett lån från omvärlden, framförallt Tyskland, Frankrike och Italien.

-Trenden i Sverige, att allt fler vill göra sin egen korv, finns inte i Tyskland eftersom man där kan köpa korvar med bra kvalitet både i butiker och på marknader, konstaterarar läraren Sven Lindauer från Herrmansdorff i Tyskland.

 Ordet ”korv” tror man härstammar från det isländska ordet ”kurfur” som betyder avkarvad bit eller stump. Men det där att få till jämna och snygga korvar är inte alltid så lätt.

-Det är svårt att få in tekniken så att de blir någorlunda lika stora, säger Helena Pettersson som deltar i kursen.

Falukorv, medvurst och knackvurst tillhör våra äldsta korvtyper. Men korv har inte setts som någon fin mat utan en billig ersättning för helt kött. Med import av kvalitetskorvar och ökat kunnande i hantverket har också intresset för att handla i gårdsbutiker ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.