Petra väljer att stanna i Värmland Foto: SVT

Populära sköterskor tar examen

Publicerad

I januari tar 68 sjuksköterskor examen från Karlstads universitet och kan räkna med att de blir efterfrågade på arbetsmarknaden. Samtidigt har Landstinget i Värmland stängt flera vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen.

– Planen är att vi ska öppna dem under våren när de nya sköterskorna är inskolade och färdiga att kunna börja arbeta, säger Petra Svedberg, chef för slutenvården i Värmland.

Det var fullsatt i Aula Magna på Karlstads universitet när 67 sjuksköterskor tog sin examen i mitten av januari. Under högtiden delades broscherna ut och lärarna önskade sköterskorna lycka till. Sedan tågade de ut till tonerna av Håkan Hellström mot ett yrkesliv där de med stor sannolikhet kommer att bli omåttligt populära.

– Jag känner skräckblandad förtjusning, men jag är otroligt glad. Det har varit tunga tre år, men roliga, säger Linnéa Söderlund, en av de 67 som kommer ut från Aula Magna till släkt och vänner som väntar utanför.

20 lediga tjänster

Sjuksköterskebristen är fortfarande stor. I Värmland har landstinget 20 annonser ute på tjänster inom landstinget. Samtidigt har de fått stänga ner sammanlagt tolv vårdplatser på Centralsjukhuset den sista tiden; åtta medicinplatser och fyra kirurgplatser.

– Just de här enheterna har varit drabbade, så vi kände för patientsäkerhetens skull att vi behövde stänga de här tolv platserna, säger Petra Svedberg, chef för slutenvården.

Många tros stanna

Planen är att platserna ska öppnas upp igen när de nyutexaminerade sköterskorna har kommit på plats. Exakt hur många i klassen som stannar och jobbar i Värmland är det ingen som vet än, men många av dem är värmlänningar och enligt ryktet är det flera som kommer att vara kvar. Petra Ludvigsson från Strömstad är en av dem som stannar.

– Jag tror att det är över 70 procent som blir kvar här, säger hon.

Varför valde du att stanna i Värmland?

– Jag tycker om Karlstad, det är trevligt. Jag trivs här. 

Nu återstår bara för Landstinget i Värmland att få sjuksköterskorna att inte försvinna från yrket, eller för den delen, från landstinget.

– Det är fantastiskt roligt att så många väljer landstinget i Värmland som arbetsplats. Jag hoppas verkligen att vi kan få dem att stanna kvar under många år och fortsätta deras kompetensutveckling hos oss, säger Petra Svedberg, chef för slutenvården.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.