Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kul – ett centralt ord svaren från barnen som SVT Nyheter möter, starta klippet för att möta Alfred, Lova och Tuva som hoppat på gratis sommarlovsaktiviteter. Foto: SVT

Populärt med gratis sommarlovsaktiviteter för barn

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet är här. Efterlängtat av många, men vad ska man göra när föräldrarna jobbar och man inte går i skolan? Alfred Genelöv, Lova Andersson och Tuva Spelling i Kristinehamn är tre av alla barn som nappat på erbjudande om de populära gratisaktiviteter som erbjuds.

– Kul grej, så man har något att göra under sommarlovet, säger Lova, som går på målarskola i sommar.

Starta klippet för att möta några av barnen i Kristinehamn som nappat på populära sommarlovsaktiviteter.

För några kanske det handlar om att familjen inte har råd med extra utgifter. Då kan gratisaktiviteter som många kommuner erbjuder skolbarn vara ett sätt att ändå få ett bra sommarlov.

Vad kan man göra när man har sommarlov?

I Kristinehamn erbjuds bland annat målarskola, golf, ponnyridning, fotboll och idrottsskola. Det mesta gratis efter att kommunstyrelsen beslutat att gå in med 700 000 kronor för att barn och unga ska ska ha något att göra på sommarlovet.

– Vi har tidigare fått medel från socialstyrelsen, men i år fick vi inte det. Då valde kommunen att lägga in egna medel för att barn och ungdomar ändå ska kunna hitta på roliga saker under sommarlovet, säger Kimmie Åhlén fritids- och idrottsutvecklare på Kristinehamns kommun.

Kö till idrottsskola i Kristinehamn

En av de absolut populäraste gratisaktiviteterna för unga i Kristinehamn är KFUM:s idrottsskola på Kvarndammen. 160 barn och ungdomar mellan 7 och 15 år får under tre veckor testa en rad olika lek- och idrottsaktiviteter.

Allt från fotboll till lacrosse och cheerleading. Idrottsskolan avslutas sedan med en övernattning i tält på campingen.

– Jag tycker det är bra att inte bara sitta hemma, och jag har många kompisar här, säger Alfred Genelöv, 11 år som tycker det är superkul på idrottsskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer