Investeringsstödet för solceller minskar från 30 till 20 procent, meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under måndagen. Foto: SVT/TT

Populärt solcellsstöd minskas

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för att investera i solceller ska räcka till fler, meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i dag. Det innebär dock att många som redan sökt stödet kommer få en mindre summa än vad de hade räknat med.

Patrik Bergström i Skåne, utanför Kil, riskerar att få 15 000 kronor mindre för sin satsning på solceller.

– Det är svårt att lita på att man får det man tror att man ska få. Både säljaren och alla man pratade med innan sa ju att det bara var att köra, att stödet beviljades, så det var det vi körde på, säger Patrik Bergström.  

Han sökte stödet i juni, samtidigt som han installerade solceller för 150 000 kronor. Nu är han en av cirka 500 personer i Värmland som fortfarande väntar på besked från länsstyrelsen att bevilja stödet.

Ska räcka till fler

För de ansökningar som handläggs efter första maj är det 20 procent investeringsstöd som gäller, istället för tidigare 30. Men samtidigt ökar den totala budgeten för stödet, så att det ska räcka till fler.

– Hade vi inte skjutit till de här pengarna hade risken varit att människor hade stått utan att få något stöd överhuvudtaget, säger Per Bolund till SVT.

Stort intresse för stöd

Intresset för att söka stödet har varit så stort att pengarna tog slut redan i somras. Nu utökas stödet med 300 miljoner kronor och kommer totalt uppgå till 736 miljoner kronor i år.  

– Nu skjuter vi till mer pengar för att människor som gör en rejäl insats för miljön och investerar i solfångare och solceller ska kunna få stöd från staten. Det känns väldigt bra när Moderaterna och Kristdemokraterna nu har dragit ner solcellstödet rejält i den budget som gick igenom i höstas, säger Per Bolund. 

Patrik Bergström hade tänkt spara pengarna från solcellsstödet till en ny elbil, men det får nu vänta.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.