”Potisbilen” får fjälltrafiken att sänka farten

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Överbyn norr om Torsby bromsar många bilförare plötsligt in när de passerar Ulf Tjelums hus. Han bor precis bredvid den vältrafikerade E45:an och har hittat ett eget sätt för att få fortkörare att sänka farten.

Den här tiden på året är det många bilförare som passerar genom Överbyn på väg till fjällsemestern. Men för Ulf och Randi Tjelum innebär den täta trafiken stora svårigheter.

– Det är väldigt många som kör för fort trots att de passerar en liten by. Ibland kan vi inte ens göra en vänstersväng ut ur infarten utan måste åka höger och försöka vända vid Hovfjället, säger Ulf Tjelum.

Randi Tjelum, som sitter till häst när SVT möter paret, instämmer.

– Då får vi stå och vänta länge när vi ska rida ut. Ibland har han hunnit somna innan vi tar oss över vägen, säger hon och skrattar.  

Fick nog av fortkörare

Paret övervägde flera alternativ för att få förare att sänka farten men till slut blev det ”potisbilen”

– Det tog bara en timme att måla om bilen. Däremot var det svårt att hitta rätt limegrön färg, säger Ulf Tjelum och pekar på sin ”potisbil” som han har placerat ut precis vid E45:ans vägkant.

För drygt fyra år sedan målade han om sin Saab till att se ut som en gammal polisbil. Och det ger tydliga resultat. 

– Många bromsar in när de ser bilen. Det är en tankeställare för fortkörare, säger han.

Hör Ulf Tjelum berätta varför han placerade ut bilen och vad den ”riktiga” polisen tycker om ”potisbilen” i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.