Praktverk om möbelkonst

Uppdaterad
Publicerad

Det har skrivits mer än en bok om skulptören Christian Eriksson, om Rackenkolonin och dess bildkonst. Men nu kommer boken om bröderna Erikssons möbelverkstad.

Det är ett praktverk om hantverkskunnande och möbeltradition i Arvika som författaren Lena Hellström nu ger ut. Hon har rotat i arkiv och läst allt som funnits att läsa om bröderna Eriksson och möbeltraditionen som växte fram i Arvika vid 1900-talets början.

Lite överraskande för den oinvigda är nog att spelevinken Elis ”i Tasere” Erikssons genuina kamrerskap i hög grad ligger till grund för berättelsen om bröderna Erikssons gärning i möbelbranschen. Hans noggranna bokföring har bidragit till att ge färg åt berättelsen.

– En sådan här bokföring kan ge bilder och berättelser där man minst anar det. Det blir en aha-upplevelse när man letar efter en sak men hittar något annat, säger Lena Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.