– Albert blir ju vald mot sin vilja. Det kan tyckas enkelt, men det blir intressant eftersom man problematiserar det från flera håll, säger Ole Aleksander Bang, som har rollen som Albert Herring i Wermland Operas uppsättning. Foto: SVT

Premiär för Albert Herring på Wermland Opera

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär på Wermland Opera för en sällan spelad opera av Benjamin Britten. Albert Herring – en komisk opera i tre akter som i den här versionen handlar om vilka förvecklingar det kan bli när man ska välja årets lucia i en liten svensk småstad.

Kommunfullmäktige i den påhittade orten Laxfors i Värmland samlas för att nominera och välja årets Lucia. Men för att bli stadens Lucia behöver man vara en förebild för stadens ungdomar. Därför söker man en flicka med mycket moral.

En försvenskad version

När Benjamin Britten skrev operan på 1940-talet utspelade sig det hela i tonsättarens hembygd på den engelska landsbygden, där de styrande ska utse en majdrottning. Men eftersom få i Sverige har någon relation till företeelsen Majdrottning har handlingen försvenskats till ett luciafirande.

– Någon kanske tycker det låter paradoxalt med en komisk opera på detta tema, men är det någon som lyckas med den nöten, så är det nog Benjamin Britten. För det här är väldigt roligt komponerat, säger Dan Turdén, regissör och den som skrivit om det svenska manuset så att handlingen hamnar i Värmland.

Vald mot sin vilja

Sökande efter den perfekta lucian misslyckas. Det finns helt enkelt ingen flicka som duger tillräckligt som förebild och man står där utan valmöjligheter tills en av mötesdeltagarna föreslår att man ska välja en pojke till Lucia istället. För då finns det nämligen en kandidat; Albert Herring, eller Albert Strömming som han heter i den svenska översättningen.

– Albert blir ju vald mot sin vilja. Det kan tyckas enkelt, men det blir intressant eftersom man problematiserar det från flera håll, säger Ole Aleksander Bang, som har rollen som Albert Herring i Wermland Operas uppsättning.

Wermland Opera ger tolv föreställningar av operan under oktober och november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.