Preben Mortensen gjorde sitt första överlevnadskit redan som nioåring Foto: SVT

Prepping är vardag för 84-årige Preben

Uppdaterad
Publicerad

Preben Mortensen har varit yrkesmilitär och driver ett kanotcenter utanför Årjäng där han också håller överlevnadskurser. Att vara förberedd för kris har alltid varit en naturlig del av livet för honom.

– Samhället har blivit så bekvämt att det blivit obekvämt, säger han och uppmanar folk att ta mer eget ansvar i händelse av kris.

Preben Mortensen föddes i Vedbek i Danmark 1932 och gjorde sitt första överlevnadskit redan som nioåring – mitt under andra världskriget.

– Det var troligen hösten 1941, då Danmark var besatt av Tyskland. Då hade jag en liten låda med tändstickor, ett litet stearinljus som man har i tårtor, sockerbitar och jag tror det var en chokladbit också. Det hade jag alltid på mig när vi sprang ner i skyddsrummet. Det var liksom en extra säkerhet.

LÄS MER: Många vet inte hur man förbereder sig för en samhällskris

Preben lämnar aldrig hemmet utan sitt tändstål Foto: SVT

Viktigast är kunskap

Många i vårt samhälle skulle stå ganska handfallna efter bara några dagar utan el, vatten och internet. Preben Mortensen är inte en av dem.

I hans hem finns utrustning för att klara det mesta i ett krisläge. Elverk, ved för flera år, vattenrening, frystorkad mat, stearinljus, lampor, multiverktyg, sjukvårdsutrustning, nödbloss och mycket mycket mera.

Han går aldrig ut utan sitt multiverktyg, en ficklampa och ett tändstål som sitter på nyckelknippan, men det viktigaste redskapet för att klara en kris är inte utrustningen när man frågar experten.

– Det viktigaste är kunskap, att man kan hantera sig själv och andra. En del täcker bristande kunskap med utrustning, jag täcker dålig utrustning med kunskap.

Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.