Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Joakim Wändel, vd på Kils Automatsvarvning, om den svåra tiden som företagare just nu. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Hundraprocentiga prishöjningar – pressat läge för industriföretag i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Kils Automatsvarvning är ett av många företag i Värmland som påverkas av stigande elpriser och den höga inflationen. Tidigare orsakade pandemin en kraftig minskning av försäljningen – nu är det istället materialpriser och produktionskostnader som sätter käppar i hjulet för företaget.

– Nu är konjunkturläget bra och vi har mycket att göra men prisläget skär på våra marginaler, säger vd Joakim Wändel.

För företagets del rör det sig om en ökad elkostnad på mellan 110 000 och 130 000 kronor i månaden. Detta i kombination med hundraprocentiga prishöjningar på vissa råmaterial.

– Det är jättemycket pengar för ett hyggligt litet företag.

Vill tänkta långsiktigt

Företaget inväntar nu statligt stöd, men Joakim Wändel menar att man måste tänka mer långsiktigt än så.

– Staten kan ju inte pumpa in pengar varken till privatpersoner och företag hur länge som helst. Vi som företag måste ju skydda oss så gott vi kan och prata med våra leverantörer och kunder om situationen och få en förståelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Värmland
Mer Nyheter