Bilden är tagen vid en tidigare pridefestival. Foto: Privat/Krister Lönn

Pridefestival i Säffle idag

Publicerad

För femte året i rad blir det ett pridetåg i Säffle och arrangörerna hoppas på många besökare trots en ostadig prognos.

– Första året kom 1 500 och förra året 300, så 500 vore toppen, säger Krister Lönn i arrangörsgruppen.

Årets tåg utgår från Furuskogsparken och det avslutas med en picknick och underhållning i Kanalparken. På kvällen visas filmen Pride på Sagabiografen.

– Vi har en grön amerikanare som förbil och Viktor Kotjerba, som är en färgstark säfflekille kommer att hålla i taktpinnen, säger Krister Lönn, som representerar NBV Värmland som är en av årets arrangörer.

Är det något särskilt som kommer att sticka ut i årets parad?

– Jag vet inte, förra året var det roligt att se räddningstjänsten som åkte med en brandbil full av prideflaggor.

Fyra parader i Värmland

Säffleparaden är en av fyra i Värmland. Arvika för först ut förra helgen och på tur står Hagfors där det är premiär för prideparad. Festivalavslutningen sker till sist i Karlstad.

– Jag ser det som en dag som är öppen för alla. Det ska finnas en dag som är konfliktfri, tillåtande och kanske lite prövande.

Hur är magkänslan inför årets tåg?

– Väderprognosen ser ju väldigt mörk ut, men jag tror att det kommer bli en trivsam dag. De som verkligen vill gå kommer oavsett väder, säger Krister Lönn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.