Bengt Hedin och Inger Karlsson efter att de fått priset. Foto: Tomas SkoglundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pris till journalister på Värmlandsnytt

Publicerad

Granskningen av Karlstad Airport, i Värmlandsnytt, prisades i kväll när SVT-medarbetarna Bengt Hedin och Inger Karlsson vann Värmlands journalistförenings journalistpris 2013.

På föreningens årsmöte i Karlstad i kväll tillkännagavs att vinnarna av Värmlands journalistpris 2013 är Bengt Hedin och Inger Karlsson. Så här lyder juryns motivering:

”De vägrade att acceptera ett nej. De stred för en av den granskande journalistikens viktigaste grundpelare – rätten att få ut offentliga uppgifter. De gick envist vidare till högre instans, Kammarrätten, och fick rätt. Till slut kunde de avslöja hur mycket det kommunala bolaget lagt ut för de flygbolag som trafikerar flygplatsen. Det var en utgift som dolts under flera år och som flera medier efterfrågat. För granskningen av Karlstad Airport tilldelas Värmlands journalistförenings journalistpris 2013 Bengt Hedin och Inger Karlsson, SVT.”

– Jag är rörd över att vi får det här priset. Det är fantastiskt roligt! Och det visar att det lönar sig att inte ge upp, säger Inger Karlsson, planeringsredaktör på Värmlandsnytt.

Det var i juni som Värmlandsnytt avslöjade att kommunägda Karlstad Airport gav stort ekonomiskt stöd till de flygbolag som flyger till och från Karlstad. Här är en länk till artikeln och tv-inslaget.

Sedan 1994 har Värmlands journalistförening delat ut journalistpriset till den/de som stått för den bästa journalistiska insatsen under året. Årets jury bestod av VJF:s styrelse: Annika Ström, SR, Anna Sims, NWT, Tomas Hedman, SR, Niclas Brunell, SVT, Pelle Råssjö, TV4, Simon Strinnholm, VF, Bengt Höglind, SR, Hedvig Nilsson, SR och Louise Uhlin, SVT.

Vinnare av Värmlands journalistpris

Visa

2012: Annika Ström, VF, och Kjell Martinsson, NWT, för rapporteringen kring den bedrägerimisstänkta sjukgymnasten i Torsby.

2011: Rebecka Hugosson på SVT:s Värmlandsnytt för ett uppmärksammat avslöjande om hur butiker agerar kring PRO:s årliga matprisundersökning.

2010: Thony Liljemark och Eric Bengtsson, VF, för avslöjandet av en byggentreprenör med oschyssta arbetsvillkor.

2009: Anders Hansson, NWT, för en bild av ett dramatiskt polisingripande.

2008: Morgan Schmidt, VF, för avslöjandet av felaktigheter i reglerna för plusjobbare.

2007: Marie Stenquist och Gunnar Walldén på Karlskoga-Kuriren för framgångsrikt gräv om lokal affärsman som dumpat gift i centrala Karlskoga.

2006: Jenny Tibblin, SR Värmland, för programmet Honung

2005: Anders Enström, NWT, för omställningen till tabloid

2004: VF:s Hagforsredaktion + nyhetschefen för avslöjandet om bluffläkaren i Torsby

2003: Konrad Larsson, SR Värmland, för sin folkkära journalistik

2002: Emir Hazbic, fotograf på TV4 Värmland, för dokumentär om en resa till Bosnien

2001: Karlstads Tidningen, med Eva Dahl i spetsen, för uppfräschad layout.

2000: Peter Lindberg, SR, för radioproduktioner med mänsklighet, medvetenhet, delaktighet och eftertanke.

1999: Mikael Lindblom, NWT, för hans förmåga att skapa god bildjournalistik. Samma år fick Nils Funcke ett särskilt omnämnande för Säffletidningens initiativ i samband med mottagandet av flyktingar från Kosovo.

1998: Helena Söderqvist, Arvika Nyheter, för reportage om Arvika sjukhus framtid.

1997: Lars Hedelin, för ett mycket uppmärksammat reportage i VF om zigenare i Bosnien.

1996: Kristina Fransson, Nya Kristinehamns-posten, för landstingsbevakningen.

1995: Jörgen Kalitzki och Per Larsson för att ha gjort om VF till tabloid.

1994: Sven LO Johansson och Tin Wigelius fick dela på priset. Sven för sina roliga och vassa PS, Tin för vad hon gjort med landstingets tidning S-tinget.

Källa: Värmlands journalistförening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer