Paret Heimdahl till höger tillsammans med Håkan Holm Alteblad (S) vice ordf. stadsbyggnadsnämnden och Erik Nilsson (KD) ordf. stadsbyggnadsnämnden, utanför släktgården i Ulvsbyn. Foto: Karlstad kommun

Prisas för återställning av släktgård

Publicerad

Idag fick Anna Jansson Heimdahl och Hasse Heimdahl ta emot Karlstad kommuns byggnadsvårdspris 2019 för renovering av sin gamla släktgård i Ulvsbyn.

– Det är jätteroligt att vinna det här priset och få en så fin motivering. Vi hoppas att vårt arbete kan inspirera andra, säger Anna Jansson Heimdahl i ett pressmeddelande från kommunen.

Paret Heimdahls släktgård byggdes 1855 och har funnits i Annas släkt sedan år 1885. När Anna och Hasse tog över gården permanent för fyra år sedan började de ett tidskrävande arbete med att återställa huset som det såg ut från början.

Allt har renoverats

I den omfattande renoveringen har nästan allt har gjorts om utvändigt inklusive renoverade fönster, nytt tak, ny farstu och fasad.

– Många har tyckt att det var onödigt att ta bort tilläggsisoleringen men vi har inte märkt så stor skillnad i energikostnaden. Isoleringen hjälpte inte så mycket när huset inte var tätt. Vi har lagt många timmar på att täta alla springor i timmerstommen, berättar Hasse Heimdahl i pressmeddelandet.

Ska uppmuntra värdefull insats

Byggnadsvårdspriset instiftades 2016 av stadsbyggnadsnämnden och syftar till att belöna och uppmuntra särskilt värdefulla insatser inom byggnadsvården och byggnadskulturen.

– Det har varit mycket jobb men nu har huset fått tillbaka sin själ. Det var så ledset tidigare, berättar Anna Jansson Heimdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.