”Karlstad dominerar helt och hållet”, säger Per-Arne Sandegren, om antalet försäljningar av bostadsrätter i Värmland. Foto: TT / Svensk mäklarstatistik

Näst största prisökningen i landet på värmländska bostadsrätter

Publicerad

Priset för en värmländsk bostadsrätt har stigit näst mest i hela Sverige de senaste tolv månaderna – 28 procent. Men, stirra dig inte blind på statistiken.

– Man ska inte inbilla sig att bostadsrätter i Forshaga eller Grums har ökat med de priserna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik som tagit fram datan.

Majoriteten av de sålda bostadsrätterna finns i Karlstad som haft en prisökning på 18,4 procent. Mest steg priserna på Hammarö, med 27,5 procent på ett år. För de övriga kommunerna i Värmland finns ingen tillförlitlig statistik, eftersom antalet sålda lägenheter varit för få.

I Munkfors och Storfors såldes inte en enda bostadsrätt under perioden och kvadratmeterpriserna skiljer sig från 1 215 kronor i Hagfors till 27 647 kronor i Karlstad och hela 37 737 kronor i Torsby.

–Det är förmodligen på grund av att det sålts skidlägenheter i Torsby, säger Per-Arne Sandgren.

Bara Gotlands län har haft en större prisökning än Värmland och priserna på Hammarö ligger i toppskiktet bland de kommuner i Sverige med störst ökning. Vare sig i Stockholm, Göteborg eller Malmö, finns kommuner där priserna stigit i samma takt.

Få villor säljs

Villapriserna har dock inte ökat i samma takt – den 15-procentiga ökningen ligger under riksgenomsnittet på 16,5 procent de senaste tolv månaderna. Här står Forshaga för den största ökningen, med 26 procent. Billigast är villorna i Munkfors, där de i snitt kostar 576 000 kronor.

De senaste tre månaderna har det sålts nästan dubbelt så många bostadsrätter som villor.

– Det låga villautbudet gör att fler och fler tittar på bostadsrätter som ett alternativ vilket ökar trycket. Det i kombination med att det säljs många större, nyproducerade bostadsrätter gör att priserna stiger, säger Thobias Green på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.