Foto: Arkivbild/TT

Privat radioföretag bakom sändningsstörningarna på P4 Värmland

Publicerad

En sändare från Bauer Media orsakade störningarna på P4 Värmlands och P3:s sändningar i delar av Karlstad.
– Det är inga medvetna störningar men när man lägger ihop flera radiosändare kan det uppstå störningar, säger Teemu Korhonen, Head of distribution på Bauer Media.

Nyligen anmälde Sveriges Radio och Teracom störningarna i radiosändningarna till Post- och telestyrelsen.

När Post- och telestyrelsen besökte Karlstad förra veckan för att göra egna mätningar fann man att masten vid Gustaf Frödingmotet hade tekniska problem. Bauer Media anser att det är Post- och telestyrelsen som ligger bakom det här.

– Post- och telestyrelsen har inte tänkt på det här vid tillståndsgivningen att den här problematiken kan uppstå, säger Teemu Korhonen.

”Tekniskt fel”

Men på Post- och telestyrelsen tror man att det är Bauer Medias sändare.

– Den undersökning vi har gjort på plats i Karlstad har visat på ett tekniskt fel i deras sändare som de har sagt att de ska åtgärda, säger Magnus Leijel, chef spektrumtillsyn PTS.

Är det hela förklaringen till problemen?

– Vi har en pågående utredning och det underlättar om de åtgärdar felet på sändaren. Kvarstår problemen är det lättare att hitta andra förklaringar.

Stor ombyggnation

Det var den 1 augusti i år som en stor ombyggnation av fm-bandet gjordes, 500 frekvenser bytte platser. Bauer Media hade bland annat vunnit ytterligare en frekvens över Karlstad, som var den som störde P4 Värmlands sändningarna i delar av Karlstad.

– Jag är förvånad att inte mer problem har uppstått, säger Teemu Korhonen, och fortsätter:

– Vi har jobbat med en lösning sen vi fick redan på det här förra veckan, vår förhoppning är att det ska vara åtgärdat innan veckans slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer