Karlstads kommun erbjuder gratis skuldsanering men har fått konkurrens av privata företag. Foto: TT

Privata företag säljer skuldrådgivning

Publicerad

Karlstad kommuns budget- och skuldrådgivning är en gratistjänst som erbjuds kommuninvånare som hamnat i ekonomisk knipa.

Nu har kommunen uppmärksammat att privata företag tar betalt för att ge motsvarande hjälp.

– Det här är en gratis samhällstjänst som alla i Värmland kan få genom sin kommun, och inget som man ska behöva betala för, säger Björn Söderman, enhetschef på kommunens bo- och budgetenhet.

Karlstad kommuns budget- och skuldrådgivning hjälper boende i Karlstad, Hammarö, Grums och Forshaga kommuner med lösningar på ekonomiska problem. Det kan handla om allt från hjälp och stöd med vardagsekonomin, till hjälp att söka skuldsanering hos kronofogden.

Konkurrens från privata företag

Hjälpen är gratis, men nu har kommunen fått konkurrens.

– Vi har sett att det finns privata företag som har gått ut och gör reklam för tjänster som just budget- och skuldrådgivning fast mot betalning. Därför vill vi berätta att kommunen erbjuder det här kostnadsfritt, säger Björn Söderman, enhetschef på kommunens bo- och budgetenhet.

Enligt kommunen är det särskilt problematiskt om de som redan har ekonomiska problem upplever att de måste betala för att få hjälp.

– Det är ju en särskilt utsatt grupp. Risken är att de skuldsätter sig ännu mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.