Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helikoptermodellen H145 som flygs av Svensk Luftambulans i Norrbotten, Värmland och Dalarna har visat sig inte kunna lyfta i viss typ av väderlek. Hör Region Norrbottens verksamhetschef om problemen. Foto: Filip Hannu/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Problem för ambulanshelikoptern – får inte flyga i alla väder

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanshelikoptern i Värmland kan komma att tvingas bli stående på marken. Problem med ett filter i helikoptermodellen gör att de inte får flyga i all typ av väderlek från och med idag.

– Vi arbetar intensivt för att lösa detta, säger Henrik Johansson, accountable manager på Svensk Luftambulans, i ett pressmeddelande.

Svensk Luftambulans, som driver ambulanshelikopterverksamhet i Värmland, Dalarna och Norrbotten, har totalt fem helikoptrar som nu inte kommer att få tillåtelse att lyfta en tid framöver.

– Vi ska rädda liv utan att riskera liv. Vi har därför fattat beslut om att våra ambulanshelikoptrar inte ska flyga när det är snöfall eller snörök, eller när temperaturen är under fem grader och det är hög luftfuktighet, som dis eller dimma, säger Henrik Johansson.

Kallgrader och torrt väder är dock inget problem att flyga i, förtydligar Henrik Johansson.

Oklart när problemet är löst

Tillverkaren Airbus ska återkomma med rekommendationer om vilka åtgärder som krävs för att helikoptrarna kan börja flyga som normalt igen.

– Tyvärr kan vi inte säga när detta ska vara löst, men alla inblandade jobbar så hårt de kan, säger Henrik Johansson.

Har ni fått några signaler om när det kan väntas komma en lösning?

– Nej, men jag förväntar mig att det sker inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer