Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlstad har kommit en bit på vägen för att möta miljömålet, men en hel del måste fortfarande göras ifall man ska hinna till 2030. Foto: Maja Yngve/SVT

Prognos: Karlstad blir 30 år sena med klimatmålet

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad är en av 23 svenska städer som sedan tidigare har skrivit på ett kontrakt med målsättningen att bli klimatneutrala till 2030.

Som en påminnelse står nu fyra staplar som representerar Karlstadsbornas utsläpp 2010, var man är nu, och var man behöver hamna för att nå målet.

Kommunen har kommit en bit på vägen vad gäller att nå målet om klimatneutralitet till 2030, men enligt klimatkollens prognos ska det mycket till för att målet faktiskt ska nås. Om man fortsätter i samma takt som idag når kommunen nämligen inte klimatneutralitet förrän 2060.

Trots en mängd åtgärder i ryggen som har minskat utsläppen ser miljönämndens ordförande Cecilia Boman Lindström (MP) siffrorna som ett tecken på att ännu mer återstår att göra.

– Det kan vara en uppsjö av olika nya åtgärder som behöver göras. Fler solceller på tak till exempel, färre som tar bilen in till stan och att minska matsvinnet ytterligare. Det finns massor av olika delar där vi behöver jobba tillsammans med det här, säger hon.

Återkommande måttstock

Staplarna ska plockas bort från torget den 3 juni, men varje år ska de komma tillbaka igen för att mäta hur långt kommunen har kommit, och hur långt det är kvar till mållinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.