Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunerna visar upp sin konst för allmänheten. Foto: SVT

Projekt: ”Konst åt alla”

Uppdaterad
Publicerad

December till januari visar Rackstadmuseet i Arvika upp verk ur kommunernas samlingar i utställningen ”Konst åt alla”. I utställningen ingår de verk kommunerna köpt in under det senaste året och som speglar den offentliga konsten runt om i länet.

Sedan 2017 har Värmlands sexton kommuner samarbetat kring den offentliga konsten i kommunerna. Det är ett treårigt projekt som Forshaga kommun tillsammans med Region Värmland driver för att skapa nätverk och synliggöra de gemensamma konstsamlingarna.

– Det kan tyckas lite konstigt att vi som konstmuseum som visar offentlig konst, men vi är ju en mötesplats också, säger Anneli Strömberg, museichef på Rackstadmuseet.

”Ullas rum”

Projektet tog sin början när konstarkivet i Forshaga skulle ses över och det är kanske tack vare konstverket som hängde på ”Ullas rum” som samarbetet mellan kommunerna kom till. Anneli Strömberg menar att det är viktigt att skapa utrymme för samtal och samarbeten kring konsten.

– Vi ingår ju i en näringskedja, skulle man kunna säga, vad det gäller konsten. Vi vill ha ett samtal kring vad vi gör för våra offentliga medel. Vad får konstnärerna för förutsättningar? Finns det medel att göra platsspecifik konst eller köper man bara löskonst? säger Anneli Strömberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer