”Vi vill ha konkurrens på lika villkor på landsbygden”, säger Ulrika Bokvist, arrangör från föreningen Landsbygdsupproret.

Protestauktion för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Landsbygdsupproret arrangerade under långfredagen på Stora torget i Karlstad en aktion mot nedmonteringen av landsbygden.

Upproret startade på långfredagen 2015 där 5 000 landsbygdsbor i landet protesterade mot regeringen och andra aktörer, som man ansåg arbetade mot bönderna och deras självförsörjning.

”Stora förluster”

I dag samlades ett trettiotal människor på Stora torget för att lyssna på Patrik Olsson, ordförande LRF Värmland och Inge Johansson, ordförande för folkaktionen ny rovdjurspolitik.

– I Värmland är det många som uttrycker oro för att släppa ut sina djur på beten. Det är någonting vi måste ta på allvar. Det är stora förluster, säger Ulrika Boqvist ansvarig för arrangemanget i Värmland.

– Vi vill ha konkurrens på lika villkor på landsbygden. Verksamheter flyttas in till stan och vi får allt längre avstånd till samhällsservice, säger Ulrika Boqvist.

Byskolors nedläggning aktuellt ämne

I ett pressmeddelande skriver Föreningen Landsbygdsupproret: ”Under 2015 har massiva protester hörts i olika sammanhang, för landsbygden, mjölkbönderna, olika byskolors nedläggning osv osv. Trots det fortsätter tappet av svenska bönder, och urbaniseringen skenar – trots de 87 punkterna från regeringen, över 150 gårdar har lagt ner sedan årsskiftet, och vi har minimal självförsörjning. Därför nödgas vi i Landsbygdsupproret ännu en gång mana till protester över hela landet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.