Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se bilderna från den gamla kraftstationen i Hagfors där Thomas Rotshchild deltar i protesten mot rivningen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Protester mot Fortums rivning av kraftstationen i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen samlades en grupp Hagforsbor på plats vid kraftstationen i Stjärnsfors. Syftet: Försöka stoppa Fortums rivning av den anrika byggnaden.

– De vill bara tjäna mer pengar åt sina aktieägare, säger Thomas Rotshchild, en av de protesterande på plats.

Den byggdes 1906 och var i bruk fram till 1921, men under måndagen var det tänkt att Uddeholmsbolaget första kraftstation skulle börja rivas. Det handlar om säkerheten på platsen, menar Fortums kommunikationsansvarige, Jonas Morian.

– Det här är en del av ett större arbete som vi gör för att höja säkerheten kring våra vattenkraftsanläggningar runt hela Sverige, säger Jonas Morian, kommunikationsansvarig för Fortums vattenkraft.

”Vill bara tjäna mer pengar”

Men den förklaringen köper inte Thomas Rothschild, en av de boende i Hagfors som protesterar mot rivningen.

– Självklart inte. De vill bara tjäna mer pengar åt sina aktieägare, säger han och menar att Fortum undviker underhållskostnader genom att riva huset.

En av de som protesterar mot rivningen är John-André Olsen, under måndagens protest sade han sig vara fullt redo att försöka stoppa grävmaskinerna på plats.

– Ja, och ställa mig fysiskt framför den. Jag tror inte att den hade kört över mig då, säger han.

Beslutet om rivning fattades tidigare under sommaren, men gick då de flesta förbi. Nu har det vunnit laga kraft.

Kommunalrådet: Vill stoppa rivningen

Själva tillståndet gavs av en handläggare på kommunen, och har fattats på ett korrekt sätt, enligt kommunalrådet Jens Fischers (OR) bedömning. Men, det råder politisk enighet för att bevara kraftstationen, menar han. Man söker nu efter en framkomlig väg för att stoppa rivningen av den gamla kraftstationen.

Byggnaden har inte fått någon kulturminnesmärkning och är klassad som industribyggnad. Den har tjänat många olika syften under årens lopp. Senast, för cirka två år sedan, fungerade den som fritidsboende för en privat hyresgäst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer