När åklagaren lade fram sin sakframställan möttes det av högljudda protester från de åtalade när hovrättsförhandlingarna startade idag. Foto: SVT

Protesterade mot åklagarens bilder

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes hovrättsförhandlingen i det första fallet som gäller tvångsgifte i Värmland. Men åklagaren fick avbryta visningen av bildbevisen på grund av protester från de misstänkta föräldarna.

Målet handlar om flickan som vi kallat Ana, hon var nyss fyllda 14 år när hon slog larm till polisen på julafton 2015 och berättade att hon blivit bortgift med en tio äldre man. Hon berättade också att familjen hotat döda henne om hon ringde polisen.

I våras dömdes föräldrarna för försök till äktenskapstång i Värmlands tingsrätt medan mannen friades. Nu har både flickans advokat och åklagaren yrkat på att alla tre ska dömas för äktenskapstvång.

– Hon vill ha upprättelse, hon vill att domstolen säger att det var ett äktenskapstvång som hennes föräldrar och hennes make utsatte henne för. Hon har inte begärt något skadestånd utan vill bara att rättvisa skipas, säger flickans advokat Björn Karlsonius.

Hur mår hon idag?

– Hon mår inte bra, hon är ju fortfarande ensam borta från sin familj, men livet rullar på.

Föräldrarna vill bli frikända

Dagens förhandling i hovrätten inleddes med att parterna fick lägga fram sina yrkanden. Båda föräldrarna yrkade via sina ombud på att bli helt frikända. De menar att det hela var en frivillig förlovning och inget brottsligt. Mannen som friades i Tingsrätten, står nu åter inför rätta som misstänkt. Hans ombud Mats Hellman förklarade för hovrätten att han inte visste att flickan inte ville gifta sig med honom och därför inte haft något brottsligt uppsåt.

Upprörda föräldrar avbröt åklagaren

När det blev åklagare Pia Hammars tur att presentera sina bevis i sakframställan kom högljudda protester från föräldrarna. Hon visade bland annat bilder från den fest som ägde rum hösten 2015. En fest då flickan och mannen bytte ringar och ett äktenskapskontrakt ska ha skrivits på av pappan, mannen och shejken som författat kontraktet. När åklagaren visade bilder på flickan och hennes mamma som dansar utan slöjor blev mamman och pappan mycket upprörda och skrek att åklagaren inte hade rätt att visa dem. Stämningen blev sådan att rättens ordförande valde att bryta och ta en paus. Föräldrarnas agerande upprör både åklagare Pia Hammar och flickans advokat Björn Karlsonius.

Åklagaren förbannad

– Jag blir förbannad helt enkelt, de avbröt hela tiden och störde i min sakframställan, säger Pia Hammar.

– Jag tycker det är märkligt att föräldrarna agerar som de gör. Att åklagaren visar upp bilder i sin sakframställan när flickan gifts bort då får föräldrarna tåla att se flickan med utsläppt hår, säger Björn Karlsonius.

Föräldrarnas ombud ville idag inte kommentera agerandet. 

För att rättegången skulle fortsätta smidigt valde åklagaren att låta hovrätten ta del av bilderna senare tillsammans med den övrig bevisning, vilket är den samma som lades fram i Tingsrätten. Så rätten kommer få ta del av bilderna men utan åklagarens kommentarer. 

– Jag tycker inte det är okej att man reagerar på det viset. Det är ju domstolens sak att försöka få ordning i rättssalen och det tycker jag ändå att vi lyckades med, säger hovrättsrådet och domaren i målet Anna-Karin Karlbom.

Rättegången fortsätter nästa tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.