Protestfest för tågstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades ett 70-tal personer på Frykåsens hållplats för att vänligt men bestämt protestera mot beslutet om att lägga ner tågstoppen i Värmland.

Det spelades trumpet, hölls tal och bjöds på fika när Norra Frykeruds Byalag höll protest mot att tågstoppen dras in. När tåget rullade in vid hållplatsen ombads lokföraren att stanna några minuter extra för en gruppbild ochoch som symbolisk handling för hållplatsens betydelse.

– Kollektivtrafiken och järnvägsstationen här är så viktig för oss. Det här är en tillväxtbygd i liten skala och inte en avfolkningsbygd som politikerna och Värmlandstrafik ofta framhåller. Det är inte så att det ska gå en expressbana mellan metropolerna Karlstad och Torsby utan vi vill hellre se ett pärlband av små livaktiga orter efter denna bana som är en jättestor tillgång för hela Värmland, säger Liv Jofjell som är initiativtagare till protestfesten.

Tågstopp i Värmland

Den före detta ordförande för Värmlandstrafik Jesper Johansson (MP) klev av tåget och bjöd på tårta å Miljöpartiets vägnar. Han kämpade under sin tid i styrelsen hårt för att bevara tågstoppen men möttes av hård kritik och avgick under spektakulära former. Men i dag var han på plats för att fortsätta kampen mot nedläggningarna.

– Både jag och andra i Miljöpartiet brinenr verkligen för att det ska finnas en fungerande regional tågtrafik för alla i Värmland. Varför sluta stanna och upphöra med något som fungerar, säger Jesper Johansson.

Det är inte bestämt exakt när de flesta av tågstoppen dras in men Lars Bull som är vd vid Värmlandstrafik meddelar att det troligen kommer att ske under de närmaste åren. Det som däremot är bestämt är att de drabbade hållplatserna längs Fryksdalsbanan norr om Sunne kommer att dras in under 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstopp i Värmland

Mer i ämnet