Bra marknad för vårdbolag

Publicerad

Som vi tidigare berättat har landstinget upphandlat avtal med sex olika privata vårdbolag för att kunna korta väntetiden för neuropsykiatriska utredningar för barn. Kostnaden är stor för ett landsting på väg mot ett minusresultat – men för vårdbolagen är det en bra marknad.

Martin Hammarström är vd på Cereb – ett av vårdbolagen som har avtal med landstinget i Värmland. Företaget har specialiserat sig på neuropsykiatriska utredningar och tjänar sina pengar när landstingen inte klarar av att utreda alla de barn och ungdomar som väntar. Ett barn som väntat länge kan relativt snabbt få en diagnos.

– Inom en vecka ska vi klara av det, säger Martin Hammarström, VD på Cereb.

Men ni har ju ett fast pris i avtalet med landstinget, ligger det inte i ert intresse att det ska gå fort med en utredning då?

– Ja, det kan man ju tro, men vårt syfte är att hålla en hög kvalitet, annars överlever inte vi som företag, säger Martin Hammarström.

280 utredningar hittills

Landstinget i Värmland tecknade avtal med Cererb och ytterligare fem vårdbolag i våras. Sen dess har 280 barn och ungdomar utretts privat. Och det kostar mycket pengar för ett landsting som väntas gå mot ett minusresultat på 350 miljoner kronor.

En utredning på Cereb kostar landstinget i Värmland 34 350 kronor.

– För oss handlar det om att överleva från månad till månad. Vi känner igen situationen från landstinget med ekonomiska utmaningar och så vidare, säger Martin Hammarstöm.

Fast ni går med vinst och landstinget med förlust?

– Ja, så är det. Skulle vi inte gå med vinst skulle vi inte finnas, säger Martin Hammarström.

Cereb hade en omsättning på runt 30 miljoner förra året. De har avtal med ytterligare sex landsting. Företaget är stockholmsbaserat, men har anställda psykologer i Värmland och hoppas kunna utöka verksamheten med läkare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.