Långfredagstravet är årets största publikhändelse på Färjestadstravet, men i år får publiken stanna hemma och se loppen på TV. Foto: Öyvind Lund

Publiktomt på Långfredagstravet

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset hade kunnat stoppa Färjestadstravets största evenemang på hela året, men tack vare anpassningar och en avstängd publikläktare kunde travloppen ändå gå av stapeln på långfredagen.

I år fick travchef Marie Svensson helt byta fokus inför Långfredagstravet. Tidigare har personalen på Färjestadstravet arbetat för att locka så stor publik som möjligt.

– I år har vi pratat om hur vi ska göra för att hindra publiken från att komma hit. Vi har till och med vakter som patrullerar för att kontrollera att ingen tar sig in, berättar hon.

En ovanlig vardag – Värmland

Vaktar vid grinden till travet

Hela anläggningen har anpassats från att vara en publik plats till att bara vara en arbetsplats för hästar, kuskar och tränare samt för ett 50-tal funktionärer som arbetar med att få dagen att flyta på.

– Jag står i grinden och kontrollerar alla fordon. Står man inte med på listan får man inte komma in, säger Marie Svensson.

Långt i förväg har de planerat för att arbetet ska flyta på under dagen. De har stängt omklädningsrummen, spärrat av publikläktaren och placerat ut skyltar som uppmanar till att hålla avståndet. Publiken får stanna hemma och följa loppen på TV.

Hur känns det att köra idag trots att läget är som det är i samhället?

– Det är lite tudelat. Det är ju fantastiskt väder, och jag önskar att vi inte hade haft corona, för då hade vi kanske kunnat slå rekord. Men nu när läget är som det är så är jag väldigt glad för att vi genomför det överhuvudtaget, säger Marie Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – Värmland

Mer i ämnet