Foto: SVT

Räddningstjänsten: Avstå raketer till nyår

Publicerad

Räddningstjänsten får varje nyår åka ut på olika bränder orsakade av fyrverkerier. Nu går Räddningstjänsten så långt att man uppmanar folk att helt låta bli att fira det nya året med raketer.

Nyår. Snittar, skumpa och glada gamänger som när mörkret lagt sig skjuter av några färgglada raketer. Men baksidan av firandet med pyroteknik är det alltid något som någonstans går fel.

– Varje år ser vi hur fyrverkeriet ställer till med skador. Varje år är räddningstjänst ute och släcker bränder och folk far illa, berättar Mattias Larsson som är Räddningschef i Arvika, Eda och Säffle.

Delar av skola i Skoghall förstörd i brand på nyårsafton

”Avstå helt”

Tidigare år har man från Räddningstjänsten inför nyår kommit ut med rekommendationer kring hur man hanterar fyrverkerier. I år går man ett steg längre och ger rådet att helat avstå från raketer.

– Jag tycker det är ett rimligt råd eftersom det ställer till med så stora skador. Man ska se det som en uppmaning att tänka efter, vi ropar inte efter ett förbud, men vi vill att man tänker efter om det verkligen är nödvändigt. Fyrverkerier upplevs av många som en otrygghetsfaktor.

Kraftig brand i Arvika på nyårsdagen

Tillsammans med Brandskyddsföreningen i Värmland bedriver Räddningstjänsten nu en kampanj för att få folk att avstå fyrverkerier.

– Här i Arvika har ju kommunen valt att inte ha något kommunalt firande med raketer. Det är mest ett symboliskt beslut för att markera att man stödjer ett firande utan fyrverkerier.

Vill man ändå skjuta raketer på nyår har räddningstjänsten några tips.

– Man ska vara nykter, vuxen och noga läsa instruktionerna som står på. Sedan tycker jag att man också ska vara medveten om att fyrverkerier är svåra att hantera, de sticker inte alltid iväg åt det hållet som man har tänkt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.