Räddningstjänsten positiv till blödningskit på allmän plats

Uppdaterad
Publicerad

Sedan länge finns hjärtstartare utplacerade på offentliga platser för allmänheten att använda. Nu vill forskare att även blödningskit med så kallade tourniqueter ska placeras ut för att kunna rädda liv. Räddningstjänsten Karlstadsregionen ser positivt på idén.

– Det tycker jag absolut, säger Tom Stålfors vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen har haft tillgång till tourniquet under ett par års tid och den har kommit till användning en handfull gånger, enligt Tom Stålfors, tillförordnad stationschef i Karlstad.

– Den har gjort markant skillnad. Den har räddat liv faktiskt, åtminstone vid ett eller ett par tillfällen har personen klarat sig tack vare den, säger han.

Ska bli en vanlig syn

Tourniquet är en sorts spännband som ska fästas minst fem centimeter ovanför ett sår för att hindra blodflödet på en skadad person.

I ett projekt vid Linköpings universitet vill forskare sprida kunskapen om hur blödningar stoppas och att så kallade blödningskit, där tourniquet ingår, ska bli en vanlig syn på allmänna platser.

Dra åt hårt

Inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen finns tourniquet i släckbilar, befälsbilar och på varje ytterstation, förklarar Tom Stålfors. Han är positiv till idén om att även allmänheten skulle få tillgång till redskapet.

– Det tycker jag absolut. Det är ju inget svårt handhavande, det är ju som en livrem eller ett spännband, det viktiga är ju bara att man drar åt så hårt så man stoppar en blödning, säger Tom Stålfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.