Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ola Åkesson om riskerna som finns med uteserveringarna i Karlstad. Foto: Bengt Hedin/SVT

Räddningstjänsten: Uteserveringarna kan vara brandsäkerhetsrisker

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Karlstad har i flera år pekat på att det kan finnas brandsäkerhetsrisker med uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad.

– En uppkommen brand i uteserveringarna skulle kunna leda till en spridning, säger Ola Åkesson, avdelningschef vid Räddningstjänsten.

Han är kritisk till att byggnaderna fått uppföras utan bygglov. Han säger att det är först då, i en bygglovsprocess, som en riktig brandskyddsutredning kan göras.

Redan 2014 – för nio år sedan – pekade han på risker vad gäller brandskyddet. Då handlade det bland annat om risken för spridning av en brand mellan uteserveringar och huvudbyggnad. Men också om att en räddningsinsats kan försvåras på grund av byggnadernas placering.

”Inte godkänd” enligt protokoll

Och vid ett möte i december 2019 med företrädare för Karlstads kommun, fastighetsägaren, krögare och räddningstjänsten upprepar man att det ”...står klart att dagens utformning inte är godkänd ur brandsäkerhetshänseende.” Enligt ett dokument som SVT tagit del av.

Då pekar man på spridningsrisk, nya lösningar för evakuering och att uteserveringarna hindrar framkomligheten med stegbil.

Vill se bygglovsprocess

Återigen framför räddningstjänsten att de vill se en bygglovsprocess.

Så innan dess gör inte ni någon granskning av situationen även om det är uppenbart farligt?

– Nja, vi är ju lite bakbundna. Samhällets brandskyddskrav ligger gömda i bygglovsprocessen, säger Ola Åkesson.

I klippet uppger Ola Åkesson att han vill se en bygglovsprocess gällande uteserveringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.