Foto: Bengt Andersson

Raket – trolig brandorsak

Uppdaterad
Publicerad

Polisens tekniker är nu klara med sin utredning.

Det var en raket eller en thailändsk ljuslykta som sannolikt orsakade branden som totalförstöde ett flerfamiljshus i centrala Arvika på nyårsdagens morgon. Det är polisens hypotes efter att den tekniska undersökningen nu avslutats.

– Teknikerna säger att det inte kan ha börjar brunnit på något annat sätt än att det är något som kommit in under plåten, då ligger det nära till hands att tro att det är en thailykta eller fyrverkeripjäs, säger polisens förundersökningsledare Göran Brofeldt.

Utredningen visar att branden har startat på ett balkongtak av plast och sedan spridit sig till en takfot och vidare till vinden. I anslutning till detta har också smält plast runnit ner på en av balkongerna och det började brinna i granris som fanns där.

Polisen har nu tagit prover som kommer att skickas för analys till Nationellt forensiskt centrum NFC i Linköping för att se om det går att fastställa brandorsaken.

Brofeldt berättar att utredningen försvårats av att fastigheten är såpass svårt brännskadad och i stort sett bara ytterskalet finns kvar.

– Branden har startat på ett ovanligt ställe och det är bara olyckliga omständigheter som gjorde att det gick så illa som det gjorde.

Larmet om branden kom till Räddningstjänsten strax efter klockan fyra på nyårsdagens morgon. De boende i huset kunde alla evakueras utan några livshotande fysiska skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.