Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala berättar varför han vill ha två vinterrallyn i VM-kalendern och varför Värmland ska vara kvar som bas i Sverige. Foto: TT

Rallyprofilen vill stanna i Värmland – jobbar för två vinterrallyn

Uppdaterad
Publicerad

Röster höjs från flera håll att flytta rally-VM:s vintertävling permanent till finska Rovaniemi efter succén med Arctic Rally som ersatte Svenska rallyt i årets kalender.

Men tidigare stjärnföraren Jari-Matti Latvala, numera chef för Toyotas VM-stall, vill istället ha två vinterrallyn och dessutom ser han mer än gärna en fortsättning i Värmland.

– Organisationen där är otroligt bra, säger finländaren.

Jari-Matti Latvala förde fram sina önskemål om två vinterrallyn i kalendern i samband med det finska vinterrallyt och han hade även diskussioner på plats med de högst ansvariga inom Internationella bilsportförbundet, presidenten Jean Todt och rallychefen Yves Matton.

– Det skulle fungera väldigt bra om Sverige hade sin tävling först och att vi veckan efter kör i Rovaniemi logistiskt sett. Ekonomiskt skulle det heller inte kosta särskilt mycket mer för teamen. Vi har dessutom bara har ett vinterrally och att utveckla bilar och däck för en tävling per år känns ganska ologiskt, säger Latvala.

Vill stanna i Värmland

Latvala vill dessutom att den svenska VM-tävlingen ska vara kvar i Värmland med Torsby som bas trots att snösäkerheten stundtals har varit dålig de senaste åren.

– Om vi skulle ha två vinterrallyn skulle det inte göra så mycket om den ena har lite otur med vädret ett år. Organisationen i Värmland är väldigt bra och jag skulle gärna se att rallyt fortsätter köras där, säger finländaren som under karriären vann Svenska rallyt fyra gånger.

I klippet här ovanför utvecklar Jari-Matti Latvala sina tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.