Se hur rallygästerna får bo hos Simone Schuitemaker. Foto: SVT

Rallygäster fyller privata boenden

Uppdaterad
Publicerad

Inför veckans Rally Sweden väntas väldigt många besökare till Värmland. För att klara trycket spelar privata uthyrare en stor roll. En av dem är Simone i Råda som väntar gäster från olika håll i världen.

Det blå Pippi Långstrump-huset ligger på en väg som GPS:en har svårigheter att hitta. På gården finns en trädkoja och två gäststugor. Det är Simone Schuitemaker och hennes man som under fyra års tid skapat fram gårdens personlighet.

– Det började egentligen för fem år sen när en vän till oss som ville göra detta dog, säger Simone.

Rally Sweden 2019

Viktig roll

De privata uthyrarna har en viktigt roll när Värmland ska ta emot alla rallygäster där hotell och vandrarhem är fullbokade intygar Visit Värmland.

– Det är ju ett av Sveriges största evenemang och det innebär att det kommer en massa besökare som vill ha någonstans att bo och då kompletterar de privata boendena de kommersiella alldeles utmärkt, säger Linda Danielsson, kommunikatör på Visit Värmland.

Från Holland till Råda

Simone Schuitemaker och hennes man flyttade till naturen, enkelheten och lugnet i Råda från den holländska kusten för fyra år sedan. Det var egentligen inte meningen att det skulle bli så här mycket gjort från början, än mindre att de skulle börja hyra ut gäststugor till besökare. Det fanns bara en gäststuga på tomten. Den andra har de byggt själva, samt träkojan bakom huset bland granarna.

– Men träkojan är bara till vänner och familj på besök, säger Simone.

Inspiration under smekmånad

De fick också inspiration till att ha stuggäster när de var på sin smekmånad. I Rumänien blev de inbjudna att ha bilen i en kvinnas trädgård och de fick äta av hennes mat.

– Vi frågade ”Varför?” och då svarade hon att hon var fattig och inte hade råd att resa, men genom att höra våra berättelser så fick hon resa genom dem. Det har stannat med mig, säger hon.

Besök från hela världen

Den erfarenheten får hon också själv nu. Huset i Råda har fått besök från flera av världens kontineter: Australien, Asien, USA och Europa.

– Det kan vara par på smekmånad eller studenter som har en lucka mellan terminer som vill resa hit. Det var en 18-åring från Japan som pluggade i Lund som kom hit. Och när han var här blev han jätteglad när han fick hjälpa till att bygga träkojan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally Sweden 2019

Mer i ämnet