Rolf Sandberg

Sjukskriven polischef fångade rånarna på bild

Uppdaterad
Publicerad

Rånarna visste inte att den sjukskrivne polisen satt redo med sin mobilkamera när de slog till mot guldsmedsbutiken.

Att poliser lyckas fånga rånare på bild vid ett brott hör inte till vanligheterna, men det var just vad som hände vid rånet mot butiken Guld och gåvor i Arvika i höstas.

Den 19 oktober rånade fyra knivbeväpnade män guldbutiken i Arvika. Vad de inte visste var att den sjukskrivne polisen Rolf Sandberg som då bodde i grannfastigheten satt redo med sin mobilkamera. Rolf Sandberg lyckades filma de fyra gärningsmännen när de flydde med rånbytet, en film som enligt åklagare Cecilia Aronsson haft avgörande betydelse för utredningen.

– Ja den har nog varit det viktigaste beviset, säger Cecilia Aronsson.

DNA på klädfynd

Det som gör att filmen varit så avgörande är dock inte att man kan identifiera några ansikten.

– Nej, det var kläderna som blev avgörande. Tack vare filmen kunde vi matcha dem med de kläderna som återfanns i flyktbilen. Plagg som också bär gärningsmännens DNA.

De fyra männen som samtliga nekar till brott åtalades igår för rån. Den 15 februari inleds rättegången i Värmlands tingsrätt och åklagaren beskriver bevisläget som gott. Utöver den här filmen finns övervakningsbilder från intilliggande butiker, vittnesuppgifter och annat som binder gärningsmännen till platsen.

Iakttogs innan rånet

Inte nog med att Rolf Sandberg filmade själva rånet. Några dagar tidigare iakttog han samma män utanför butiken då de drog på sig någon form av överdragskläder. Åklagaren menar att de redan då tänkt råna butiken, men misslyckades då det var efter stängning på kvällen. Eftersom Rolf Sandberg kommer att vittna vid rättegången vill han inte kommentera händelserna mer än att det är lång erfarenhet som ligger bakom.

– När man har jobbat länge ser man på människors kroppsspråk och beteende om något inte är normalt, säger Rolf Sandberg till SVT Nyheter Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.