Mest akut just nu är taken på husen i stugbyn Foto: SVT

Ransäter i akut behov av renovering

Publicerad

Hembygdsgården i Ransäter är i stort behov av renovering. Nu efterlyser styrelsen både sponsorer och ideella krafter som kan vara med och arbeta för att byggnaderna ska bevaras.

– För att finansiera en renovering av stugbyn så måste vi se till att hålla våra enheter öppna, säger Anne-Sofie Pettersson, ordförande i hembygdsföreningen.

I gropen på Ransäters hembygdsgård i Munkfors är det tyst och nästan helt tomt. Det är raka motsatsen till invasionen som snart väntar.

Snart blir det fullt med liv i gropen Foto: SVT

På midsommarafton varje år vallfärdar gäster hit för att ta del av årets premiärföreställning av Värmlänningarna. I den bakre änden av utomhusscenen står en man och målar planket, och det är inte det enda som måste åtgärdas på hembygdsgården i år.

Vid stora evenemang som Ransäterstämman, dragspelsstämman och just midsommarafton är det stort tryck på hembygdsgården. Stug- och tältgäster vill nyttja toaletter, kök och duschar, och det sliter på faciliteterna. Toaletterna är i stort behov av renovering och varmvattenberedarna måste bytas ut. Nyligen läckte en varmvattenberedare och orsakade vattenskador i ett av husen.

Sex personer arbetar löpande med underhållet, men det räcker inte.

Engagerad eldsjäl

Pelle Schunnesson är vice ordförande i föreningen, och han försöker se positivt på framtiden. Själv har han investerat både sin tid och sin själ i gården, och han strålar av engagemang och stolthet när han talar om de ideella krafter som hjälper till att hålla gården vid liv. Han framhåller att läget inte alls är förtvivlat på något sätt, men att det finns ett jättebehov när det gäller just renovering.

– Det finns totalt 64 byggnader och om vi tänker oss att vi underhåller en per år så är det en 64-årscykel vi pratar om. Och det går ju inte. 

Anne-Sofie Pettersson och Pelle Schunnesson från hembygdsföreningen Foto: SVT

Viltvuxna stugtak

Det som är mest akut just nu är taken på de 23 husen i stugbyn. Stugorna är viktiga för att hembygdsföreningen ska kunna hyra ut gården och få inkomster. Stugorna byggdes på 70-talet med jordtak som mer eller mindre har utvecklats till en djungel. Ovanpå dem växter både ogräs och sly och underhållet har varit eftersatt under lång tid.

– Trädens rötter blir starkare för varje år och även om vi kapar ner dem så vet vi hur det är med sly, det breder ut sig och rötterna fördärvar underlaget, säger Anne-Sofie Pettersson, som är ordförande i hembygdsföreningen.

Vädjar om hjälp

Enligt en utredning skulle nya torvtak kosta mellan 3 och 4 miljoner kronor, en fantasisumma för den ideella föreningen. Nu vädjar de till Munkfors kommun om ekonomisk hjälp, men också till alla värmlänningar. De senaste åren upplever de att viljan att jobba ideellt har minskat, så därför är föreningen i stort behov av personal.

– För att finansiera en renovering av stugbyn så måste vi se till att hålla våra enheter öppna. Vi måste kunna bemanna dem med ideella krafter som säljer kaffe, korv, hamburgare och allt, säger Anne-Sofie Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.