Risken för badklåda finns så länge det är mycket varmt i vattnet. Badklåda orsakas av fågelparasiter och är ofarligt, men kan klia, ungefär som myggbett.
Från kommunen har man också noterat algblomning i Vänern.
- Vi har ingen badplats där det i nuläget är konstaterad algblomning, men vi ser att det förekommer mindre stråk av algblomning här och där. Det viktiga är att vara uppmärksam när man ska bada och då framförallt på spår av algblomning, säger Tora Joby, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunens miljöförvaltning, i ett pressmeddelande.
Algblomning kan, enligt kommunen, leda till illamående och kräkningar. Småbarn och djur brukar oftast drabbas hårdare än vuxna.
Undvik klåda
Både för badklåda och vid misstänkt algblomning, kan det vara bra att ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller att man tar en dusch efter badet.
Kommunen provtar inte för badklåda och vet därför inte var det finns och när det finns. Det varierar från dag till dag om det är risk för badklåda i vattnet och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där.
Tips för att undvika klåda
Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler cerkarier. Det här kan du göra för att undvika badklåda:
- ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller ta en dusch efter badet
- torka dig noga med din handduk.
- kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder.
Det finns även receptfri kortisonkräm och kylbalsam på apoteket som kan lindra klådan.
Källa: Karlstad kommun