Foto: SVT

Återvinning saknas – Råtorpsborna har tröttnat

Publicerad

I somras försvann återvinningsstationen på Dyevägen på Råtorp i Karlstad. Sedan dess har de drygt 3000 invånarna i områdena Råtorp och Älvåker fått vänta på en ersättningsstation men än finns ingen och nu har folk börjat tröttna.

– Det är inte alls bra. Det är bedrövligt – och att vi inte får någon istället, säger Gerd Ström.

Hon bor bara ett stenkast från den plats där återvinningsstationen låg, vilket för henne var väldigt bra eftersom hon inte har någon bil. Närmaste återvinningsplatser från Gerd Ströms hem nu är återvinningscentralen på Våxnäs, cirka 3,5 kilometer bort och återvinningsstationen i Skåre centrum, dit det är cirka 4,6 kilometer.

– Jag får cykla, för det är ju för långt för att gå. Men det är besvärligt, särskilt nu på vintern när jag inte kan cykla på grund av halkan, så då har jag fått lagra skräpet på balkongen.

”Släpa på våra förpackningar”

Lennart Anderssson är ordförande i den bostadsrättsförening där Gerd Ström bor och han berättar att det är fler som gjort som hon, det vill säga samlat skräpet på balkongen.

– Vi får ju släpa på våra förpackningar till närmaste station och det är ju rätt långt. Vi som har bil är det väl ok för men för de som inte har tillgång till bil är det ju bökigt, säger han.

En råtorpsbo har samlat skräp på sin balkong. Foto: SVT

Ny station

Det var i juni i fjol som FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, tog bort återvinningsstationen. När lastbilarna som tömde sopkärlen inte längre fick köra på den privata marken intill blev det helt enkelt för trångt. Sedan dess har FTI och kommunen försökt hitta en ersättningsplats för en ny station men det är ovisst om och i så fall när den kan finnas på plats.

Henrik Lander (C) som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad tycker att det är olyckligt att det blivit som det blivit på Råtorp och han säger att kommunen vill att det ska komma en ersättningsstation.

– Vi tittar på olika områden men det är inte helt enkelt för man behöver ha en plats där grannarna accepterar det. Vi har ingen planlagd mark som tillåter återvinningsstation utan vi måste söka bygglov och då kan det finnas grannar som överklagar bygglovet och då kommer vi inte fram för då är det inte planenligt, säger Henrik Lander.

Söka bygglov

En annan väg att gå skulle kunna vara att dra igång en planprocess, men enligt Lander är det förknippat med stora pengar och kanske minst ett års väntetid så kommunen försöker istället hitta andra lösningar.

– Det kan vara att titta på parkeringsytor, hitta något annat litet grönområde där vi kan ha en mindre återvinningsstation, säger han.

Enligt FTI finns det nu tre förslag på nya återvinningsplatser i Karlstad som de kommer söka bygglov för, bland annat handlar det om en station för Råtorp och Älvåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.